Winterse schoonheid
22 december 2010
Ik ben dol op de winter! In ieder geval wel als het zo mooi is als de afgelopen weken. Als het dan ook nog eens helder is dan heb ik een goede reden om naar buiten te gaan, een ijspegel onder de neus te kweken en thuis te komen met heerlijke sfeerplaatjes.
Portret van een houtduif
16 november 2010
Tijdens mijn zit bij een voedertafel kwam voor de afwisseling op het kleine grut ook een houtduif langs. Erg leuk om deze vogel eens van lekker dichtbij op de foto te zetten. Vanwege zijn forse formaat paste hij al gauw niet meer in het beeld, maar met zulke mooie kleuren is een portretje zo gek nog niet.
Koolmees in beweging
11 november 2010
Een week of twee geleden heb ik een weekeinde besteed aan het fotograferen van vogels in herfst setting. De kleuren van de herfst kunnen veel toevoegen aan een vogelfoto.
Damherten in Engeland
6 november 2010
Nog een andere reden om in Engeland te gaan fotograferen is dat de bronsttijd van de damherten er gelijk valt met die van de edelherten. Dit levert dus een alternatief onderwerp op wanneer de edelherten even niet meewerken.
Silhouet van een edelhert
2 november 2010
Voorlopig is dit even mijn laatste edelhert foto die ik toevoeg. Samen met onderstaande foto zijn nog een aantal opnames toegevoegd aan de soorten pagina. Met deze foto ben ik erg blij omdat je niet elke dag de kans krijgt om een silhouet van een edelhert te fotograferen.
Close-up van een burlend edelhert
28 oktober 2010
Voor dit hert heb ik een flinke omweg gelopen en ben in zijn baan gaan staan. Hij kwam steeds dichterbij tot hij nauwelijks meer in beeld paste. Dus heb ik gekozen voor een staand beeld. Toen hij vlak voor me stond gooide hij de kop in de nek. Een prachtige ervaring en ook over de foto ben ik erg tevreden.
Edelhert tussen de herfst kleuren
25 oktober 2010
Een andere favoriet van mij is waar het hert in de varens staat terwijl het prachtige tegenlicht de herfstkleuren van de varens mooi doet uit komen. Toen het hert het bos in liep was ik even bang dat mijn kansen verkeken waren, maar juist tussen de varens is een portret weer eens een ander beeld.
Burlend edelhert in tegenlicht
22 oktober 2010
De afgelopen paar dagen heb ik een prachtige tijd gehad in Engeland. Doel van een vierdaagse fototrip naar Engeland was het fotograferen van de hertenbronst daar. Ondanks dat we in Nederland ook herten hebben waren er voor mij toch een aantal goede redenen om een trip te boeken.
Zwarte heidelibel in pijpenstrootje
12 oktober 2010
Een poosje terug heb ik vermoedelijk mijn laatste libellen opname van dit seizoen gemaakt. Als afscheid van het libellenseizoen ben ik nog een keer op zoek gegaan naar zwarte heidelibellen. Het resultaat was erg leuk omdat er flink douw was en de zon prachtig opkwam.
Hert in actie langs de wildbaan
3 oktober 2010
De hertenbronst brengt bergen hormonen met zich mee en staat garant voor een prachtig spektakel waarin vooral de mannetjes herten het maar druk hebben met het bij elkaar houden van de hindes en het verjagen van de concurrentie. Een mooie aanleiding om eens mijn best te doen deze actie op een mooie manier vast te leggen.
Bruine beren in Finland
29 september 2010
Twee jaar geleden heb ik een prachtige fotoreis naar Finland mogen maken. Het doel was daar het fotograferen van wilde bruine beren vanuit professionele schuilhutten. De dieren worden er wel gevoerd, dus daardoor ben je bijna succes verzekerd.
Haasachtigen: het konijn en de Europese haas
26 september 2010
Een van mijn mooiste foto's waarin een zoogdier deel uitmaakt van het landschap is onderstaande opname van twee konijntjes in de grondmist. Het is natuurlijk eerder een landschapsfoto, maar het konijn is toch een essentieel detail in de plaat.
Lynxen in de sneeuw
23 september 2010
De Europese lynx is denk ik mijn favoriete roofdier. Met hun pluimjes aan de oren, dikke gevlekte vacht en bakkenbaarden vind ik ze bijzonder mooi en fotogeniek. Toen ik in het Bayerische wald was heb ik dan ook meerdere bezoekjes gebracht aan het hok waarin de lynxen zaten in de hoop ze te kunnen fotograferen.
Eekhoorn portretjes
20 september 2010
Eekhoorns zijn met wat geluk en bos in de buurt te lokken met voer. Zelf heb ik die mogelijkheid niet, maar tijdens mijn fotografie trip naar Finland was er wel een voederplek beschikbaar. Ik heb mijn best gedaan om de eekhoorns daar te fotograferen terwijl ze nog in de bomen zaten, hun natuurlijke habitat.
Vossenplaat uit de Oostvaardersplassen
16 september 2010
De vos is een fascinerend dier. In meerdere sprookjes en verhalen word hij als sluw personage neergezet. En zoals bij elk roofdier is er veel op ze gejaagd door de mens. Aangezien de vos zich niet zo vaak midden overdag laat zien is het nog niet zo makkelijk om ze tegen te komen en te fotograferen.
De aanloop naar de herten bronst
13 september 2010
In de aanloop naar de hertenbronst ben ik meerdere keren naar de Hoge Veluwe geweest om daar de edelherten te fotograferen. Ik wilde graag wat meer het gedrag van de mooie zoogdieren leren kennen en daar mooie beelden van maken. Tijdens een aantal bezoekjes heb ik zowel hindes, kalveren als de mannetjes kunnen fotograferen.
Steenrode heidelibel in tegenlicht
3 september 2010
Tegen het einde van het seizoen kom ik vaak weer toe aan spelen met tegenlicht opnames. Vooral de heidelibellen willen daarin vaak goed meewerken. Zo ook deze steenrode heidelibel die zich mooi liet fotograferen in het eerste licht.
Paardenbijter in vlucht
23 augustus 2010
De paardenbijter is een van de weinig soorten die regelmatig goed stil hangt in de lucht. Een ideaal onderwerp dus voor het fotograferen van een libel in vlucht. Ze zijn wel klein, wat het scherpstellen nog tot een flinke uitdaging maakt, maar het is in ieder geval mogelijk.
Zonsopkomst in de mist
18 augustus 2010
Wanneer er in deze tijd heldere nachten ontstaan heb je vaak dat de temperatuur flink keldert en dat er daardoor mistvorming is. Na zonsopkomst krijg je dan gouden momenten waarbij de lage zon door de mist schijnt. Een goede reden om de wekker te zetten en te genieten van deze schoonheid. Vastleggen hoort er natuurlijk ook bij onder zulke omstandigheden.
Kleine heivlinder
13 augustus 2010
Het gaat slecht met de kleine heivlinder. Zo slecht dat de soort in de komende 5 jaar wel eens zou kunnen verdwijnen uit Nederland. Dat zou bijzonder jammer zijn, maar in ieder geval is het een goede reden om nu te proberen deze vlindersoort mooi vast te leggen op de gevoelige plaat.
Dagpauwoog in pastel
7 augustus 2010
Soms lukt het om een foto te maken die net even wat anders is. In dit geval werkte een dagpauwoog goed mee door mooi in een kleurenpalet van lichtroze en blauw te gaan zitten. De pasteltinten en patronen in de achtergrond maken zo'n foto voor mij dan een succesje.
Icarus blauwtje op kamille
2 augustus 2010
Het icarusblauwtje is een van de meest algemene soorten van Nederland. Doordat je ze dus redelijk veel kunt vinden kom je ze soms op de mooiste plekjes tegen. Op de bloem van een mooi kamille plantje bijvoorbeeld. Wanneer het dan 's ochtends vroeg is en de dauw en het licht voor frisse kleuren zorgen houd je er een mooi plaatje aan over.
Tripje door Noord Limburg
29 juli 2010
Afgelopen week heb ik een dagje vrij genomen voor een rondje Limburg. De doelen waren een aantal zeldzame soorten die voornamelijk in zuid Nederland voorkomen. Het hoofddoel was de gaffellibel, maar juist die heb ik helaas niet kunnen vinden. Wat gelukkig wel is gelukt is het fotograferen van een bijzonder zeldzame vlindersoort waar het erg slecht mee gaat.
Rivierrombout bij Zalk
25 juli 2010
De rivierrombout is een soort die niet bepaald makkelijk op de foto te krijgen is. Zeker dit jaar zijn de waargenomen aantallen vrij laag. Sinds ik in Frankrijk weer twee nieuwe rombouten op de foto had had ik toch de wens om deze in Nederland voorkomende soort te fotograferen. Dus ben ik meerdere keren wezen zoeken, totdat ik er eindelijk eentje te pakken had.
Vlinders in Nationaal park de Hoge Veluwe
17 juli 2010
Vandaag heb ik in Nationaal Park de Hoge Veluwe een macrofotografie workshop gegeven, toegespitst op het fotograferen van dagvlinders. De zaterdag daarvoor heb ik ter voorbereiding nog even ter plekke gefotografeerd. Zoals gepland stonden de distels en het sint-jacobskruid in bloei.
Jong vrouwtje vuurlibel
15 juli 2010
Al weer een poosje geleden fotografeerde ik dit pas uitgeslopen vrouwtje vuurlibel. Als ze nog zo jong zijn hebben ze nog weinig kleur, maar juist deze fletse indruk vind ik wel weer heel mooi. Door de afwezigheid van zonlicht (dit was voor zonsopkomst nog) komen de kleuren erg mooi uit dankzij de combinatie met het frisse groen.
Zuid-Frankrijk galerij
2 juli 2010
Ik ben net terug uit het prachtige Zuid-Frankrijk. We zijn in de buurt van de Camargue geweest, een van Europa's mooiste vogel gebieden en huis voor ongeveer 20.000 flamingo's. En tijdens een vakantie in de Provence hoort er ook een bezoekje aan lavendelvelden bij.
Vroege glazenmaker
15 juni 2010
De vroege glazenmaker stond vorig jaar al op het verlanglijstje. Heel uitbundig gekleurd is hij niet, maar de subtiele grijze vlekken aan de vleugelbasis in combinatie met de gele spijker en de subtiele gele banden aan de zijkant van het borststuk maken deze soort voor mij toch erg mooi.
Boerenzwaluwen
12 juni 2010
Een klein tijdje terug kon ik met mooi zonnig weer een volwassen boerenzwaluw fotograferen.
Grutto's tussen zuring en boterbloem
2 juni 2010
Mei is de maand waarin je prachtige portretten kan maken van grutto's tussen de bloemen: zuring, boterbloem en fluitekruid bloeit volop en geeft zo net even dat beeste extra aan de platen van deze prachtige weidevogel.
Landkaartje voorjaarsvorm
31 mei 2010
Het landkaartje is een erg mooi, maar ook bijzonder vlindertje. De soort vliegt namelijk in twee 'versies' rond. De voorjaarsgeneratie heeft veel oranje op de vleugels met zwarte stipjes, de zomergeneratie is zwart wit van boven.
Weidebeekjuffer op fluitekruid
27 mei 2010
De afgelopen week ben ik op zoek geweest naar de zeldzame beekrombout, maar helaas zonder succes. Als troost werkte deze weidebeekjuffer wel geweldig mee door op een ideaal plekje in het fluitekruid te gaan zitten. Dat maakt dat je dan toch als een tevreden man naar huis kan.
De meeuwen familie
23 mei 2010
Voor de afwisseling ben ik eens mijn archief in gedoken om te kijken welke vogelsoorten ik nog wel gefotografeerd had, maar niet heb toegevoegd aan mijn soortenlijst.
Uitsluipende bruine korenbout
19 mei 2010
Dit jaar heb ik voor de eerste keer de moeite genomen om een uitsluipserie te fotograferen. Dit vereist nogal wat geduld omdat het uitsluipproces van libellen enkele uren in beslag neemt. In mijn geval heb ik gezocht naar een uitsluipende bruine korenbout.
Fitis tussen uitlopend groen
15 mei 2010
Een poosje geleden kreeg ik de fitis die in de top van een wilg zat mooi op ooghoogte in beeld omdat ik in een verhoogde vogelkijkhut zat. In combinatie met tegenlicht en jong uitlopend groen leverde dat een leuk plaatje op.
Rietzanger en kleine karekiet
9 mei 2010
Zoals al verteld heb ik mogen genieten van baltsende en zingende rietzangers bij Ameide. En uiteraard probeer ik dat natuurlijk mooi in beeld te krijgen, wat redelijk lukte aangezien de rietzangers drukker waren met elkaar dan met mij.
Zingende snor in het riet
7 mei 2010
Een poosje terug ben ik op bezoek gegaan bij de Zouweboezem. Een bijzonder mooi en rijk natuurgebied bij Ameide, een stukje onder Utrecht. Deze plek is in het voorjaar bij uitstek geschikt om zingende vogels in het riet te bewonderen. Grote aantallen rietzangers zingen om het hardst in de rietpluimen om hun territorium af te bakenen en de continue triller van de snor is prachtig te horen.
Geoorde fuut
4 mei 2010
Afgelopen week heb ik een ochtendje vrij genomen om een prachtige vogelsoort te fotograferen: de geoorde fuut. Deze kleine vogels laten zich in Breda prachtig fotograferen en dus ben ik met windstille omstandigheden om half 5 opgestaan om op tijd ter plekke te zijn.
Kluut
27 april 2010
De kluut heb ik al een poosje in mijn vogel galerij staan, maar uiteraard hoort deze prachtige, gracieuze vogel ook in de soortenlijst. Op dit moment is het de enige soort in deze familie, maar ik hoop deze zomer ook zijn verwant, de steltkluut tegen te komen in zuid Frankrijk.
De mussen familie
23 april 2010
Tijd om eens een algemene, maar vaak over het hoofd geziene familie toe te voegen aan de soortenlijst. De familie van de mussen is een kleine familie van onopvallende vogeltjes.
Grote zilverreiger in broedkleed
19 april 2010
Soms kom je niet thuis met waar je op hoopt, maar is er onverwachts wel een ander onderwerp wat goed meewerkt. Vorige week heb ik een ochtend in de kijkhut van de lepelaarsplassen gezeten in de hoop op de zeldzame ringsnaveleend. De eend liet zich helaas niet bewonderen, maar deze grote zilverreiger in broedkleed liet zich prachtig fotograferen.
Grutto in tegenlicht
14 april 2010
Meerdere trips in de vroege ochtend heb ik gemaakt in de hoop op een roepende grutto in tegenlicht. Het was al een keer eerder gelukt om grutto's te fotograferen, maar dit keer waren de omstandigheden helemaal geweldig.
Scholekster in tegenlicht
12 april 2010
In het voorjaar kom je ook weer vaker de scholekster tegen in het binnenland. De vogel hieronder liet zich prachtig in sfeervol tegenlicht fotograferen.
Nog een blauwborst
7 april 2010
Met veel plezier heb ik de afgelopen week de nodige uurtjes langs een rietkraag doorgebracht in de hoop nog mooiere foto's van rietgors en blauwborst te kunnen nemen. Vooral het licht kon nog wel beter. Met onderstaande foto van een blauwborst ben ik erg tevreden.
Rietgors mannetje
3 april 2010
Hopend om de blauwborst nog een keer te kunnen bewonderen heb ik vanmorgen weer een tijd langs de rietkraag gestaan. De blauwborst liet zich helaas op een korte baltsvlucht na niet zien, maar gelukkig werkte dit mannetje rietgors wel mee, door prachtig op een stengel te gaan zitten zingen.
Blauwborst in het riet
28 maart 2010
Een van de andere hoogtepunten van het voorjaar is voor mij absoluut de blauwborst. Dit prachtige vogeltje zingt volop rond deze tijd om zijn territorium te markeren en is soms prachtig te zien en fotograferen. Het onderstaande beeld ben ik erg blij mee omdat de natuurlijke rietomgeving zo mooi deel uitmaakt van de foto.
De grutto's zijn er weer!
24 maart 2010
Voor mij een ultiem begin van de lente. Grote groepen grutto's in de lucht die al roepend elkaar vertellen dat dit stukje weiland toch echt hun territorium is.
Pestvogels op sierappels
9 maart 2010
Elk jaar hoop ik weer op een bezoek van pestvogels in de winter. Soms worden deze mooie vogels hele winters nauwelijks waargenomen, maar sinds een poosje zitten er weer 4 stuks in Zwolle. Een goede reden dus om er een langs te gaan.
Waterpieper en graspieper
25 februari 2010
Een poosje terug lukte het om een mooi portretje te maken van een waterpieper. Een onopvallend vogeltje dat moeilijk te onderscheiden is van zijn broertje, de veel gefotografeerde graspieper.
Grote zilverreiger
22 februari 2010
De weersvoorspelling beloofde winterse buien, dus had ik een goede reden om buienradar in de gaten te houden. Toen het er aan dreigde te komen heb ik een rondje gereden in de omgeving van Zwolle. Ik hoopte kleine zwanen te fotograferen, maar die zaten veel te ver van de weg af. Ik heb me wel uitstekend vermaakt met een jagende grote zilverreiger.
Witoogeend
15 februari 2010
Op de dag dat ik op zoek ben gegaan naar de Siberische taling heb ik ook nog een rondje gemaakt in de omgeving van Zwolle. Bij Genemuiden kwam ik in een haven dit prachtige mannetje witoogeend tegen die dankzij het koude weer en meerdere andere eenden om zich heen niet schuw was.
Siberische taling
10 februari 2010
De afgelopen week was er een prachtige exotische eendensoort waargenomen in Almelo. De siberische taling. Deze eend komt van oorsprong uit Azië (Japan en China) en Siberië. Het beestje kan lange afstanden trekken, maar of dit exemplaar daadwerkelijk op eigen kracht hier is gekomen is de vraag.
Boomsilhouet in de sneeuw
5 februari 2010
Ik heb geprobeerd op een grauwige dag de egale lucht en het egale sneeuwdek te gebruiken om dit mooi boom silhouet tot zijn recht te laten komen. Het resultaat is het onderstaande grafische beeld dat aan de landschappen galerij is toegevoegd.
Merel in de sneeuw
26 januari 2010
Het voordeel van in een appartementje wonen is dat je met wat geluk vogels op ooghoogte kan fotograferen, terwijl ze in een boom zitten. Als je dan nog een mooi laagje sneeuw op de takken hebt kun je leuke plaatjes maken vanuit de woonkamer. Zoals bij deze merel.
Kootwijkerzand in de sneeuw
21 januari 2010
Als er een laag sneeuw ligt is het Kootwijkerzand een prachtige plek om foto's te maken. Aangezien je niet de enige bent die dat idee heeft is het wel een uitdaging om er iets bijzonders van te maken, met net dat beetje meer. Mijn beste resultaat met een stukje originaliteit is een landschapsfoto met de maan in beeld en een mooi stukje sneeuw waar nog niet doorheen geploegd was.
Witte zwanen in een witte wereld
16 januari 2010
Tijdens een rondje in de omgeving van Kampen kwam ik deze twee knobbelzwanen in de sneeuw tegen. De onscherpe herhaling in de achtergrond en de witte vogels in een witte wereld maken het voor mij een mooi plaatje.
Mezen
4 januari 2010
Deze winter zijn we al gezegend met prachtig winterweer en vooral de sneeuw levert natuurlijk mooie fotogenieke situaties op. Het is dan ook een leuke uitdaging om te proberen zangvogeltjes in vallende sneeuw te fotograferen.