Bewolkt Kootwijkerzand
30 december 2011
Het weer valt niet echt mee. Met veel bewolking en grauw weer hebben we nog niet echt het winterweer waar je als fotograaf op hoopt, maar desalniettemin ben ik toch maar eens langs het Kootwijkerzand geweest. Met wat geluk krijg je met zo veel wolken prachtige zonsopkomsten.
Gezegende bomen
14 december 2011
Ik kwam deze bomen op weg naar de IJsselmeerkust en besloot vanwege de wisselende wolken te wachten op mooi licht. Dat kwam er in de vorm van deze zonneharpen. Dat de bomen schuin groeien vond ik het geheel compleet maken.
IJsselmeer bij storm
7 december 2011
Vandaag ben ik bij windkracht 8 richting het IJsselmeer gereden. Vanwege de stevige westenwind waren er flinke golven, die gecombineerd met de afwisselende wolkenlucht voor mooie plaatjes zorgde. Het is een hele uitdaging je apparatuur nat te houden met al die opspattende en stuivende golven.
Witgatje vanuit de drijvende schuilhut
29 november 2011
De afgelopen week heb ik bij meer zonnig weer geprobeerd weer een andere stijl foto's te maken vanuit mijn drijvende schuilhutje. De wind bleek wat harder dan ik had gewild en de nevel die voorspelt was bleef ook uit, maar toch heb ik met veel plezier in het water gelegen.
Te water met mijn drijfhutje
22 november 2011
Het is ontzettend lang geleden, maar ik heb goede voornemens om weer wat vaker met mijn drijfhutje in actie te komen. Met de mist en het windstille weer heb ik al een mooie gelegenheid gehad en is het gelukt om een paar mooie platen maken.
Beukenbos in de herfst
9 november 2011
Met de herfst hoop ik altijd op mist. Hoe dikker hoe beter om in het bos de kleuren mooi uit te laten komen en een stuk rust te creëren doordat de achtergrond vervaagd en verdwijnt. Deze herfst viel het allemaal niet mee, maar vanmorgen iets aan de late kant voor de herfstkleuren was er dan toch een redelijke hoeveelheid mist.
Vogelfotografie vanuit een boshutje
2 november 2011
Voor een vogelfotograaf zijn er verschillende manieren om vogels dichtbij voor de lens te krijgen. Het lokken van vogels met voer is een goede optie. Bij gebrek aan een tuin heb ik geprobeerd toestemming te krijgen om in een bos in de buurt een hutje op te zetten, maar zonder geluk.
Herfst in de Belgische Ardennen
28 oktober 2011
De herfst is een prachtig seizoen om een eindje naar het zuiden te rijden. Ik ben een paar daagjes met Margreet naar de Belgische Ardennen geweest. Prachtige hoogteverschillen, uitzichten, herfstkleuren en beekjes. Ik had gehoopt op wat mist en windstille omstandigheden, maar dat zat er helaas niet in.
Paddenstoelen in het Schokkerbos
22 oktober 2011
Het Schokkerbos is een bosgedeelte dat onderdeel uitmaakt van Schokland. Het is gemengd bos met essen, sparren, populier en beuk. Genoeg paddenstoelen vanwege deze afwisseling.
Grondmist boven de lepelaarsplassen
13 oktober 2011
Vanmorgen ben ik voor het Flevolandschap wezen fotograferen. De voorspellingen waren erg goed, dus ik hoopte op een dun laagje mist boven de rietvelden en dat viel precies naar verwachting uit. Toen de zon net boven de horizon de mist warm kleurde was het plaatje compleet.
Een prachtige ochtend tussen burlende edelherten
2 oktober 2011
Ik heb afgelopen week een bijzonder spectaculaire ochtend meegemaakt tussen de edelherten. In het prachtige heuvelachtige landschap van de Veluwe kon ik de bronst meemaken, fotograferen en filmen.
Ree in herfstsetting
23 september 2011
Vorige week heb ik een ochtend rond kunnen lopen op het planken wambuis bij Ede. Een prachtige locatie waar het barst van het wild. In 1 ochtend heb ik 7 reën gezien, 2 zwijnen, een hert en een hinde met kalf. Vanaf de Valenberg kon ik dit reetje fotograferen met het eerste licht.
Bedauwde zwarte heidelibellen
18 september 2011
De herfst komt steeds dichterbij en het libellenseizoen loopt hard op zijn eindje. Gelukkig zijn er ook op het einde nog een paar fotogenieke late soorten, zoals de zwarte heidelibel. Bij deze een mooie foto van deze soort in de vroege ochtend, onder de dauw. De lichte pijpenstrootjes laten de donkere libel mooi uitkomen.
Drentse landschappen
4 september 2011
Sommige plekjes in Drenthe lijken nog echte oer natuur, zoals je dat op grote schaal in Scandinavië tegen kan komen. Bossen met veel naaldbomen, open plekken met heide, zonnedauw en vennen met enorme kussens veenmos en pitrus als begroeiing. Een mistige ochtend is perfect om de sfeer van deze natuur te vangen.
Bloeiende heide
25 augustus 2011
De enorme hoeveelheden water de laatste tijd zijn erg frustrerend, maar soms heb je toch nog wat voordeel van de situatie: dankzij de overvloedige regen bloeit de heide extra mooi paars en als het dan een keertje helder is krijg je mooie mistvorming. De perfecte gelegenheid dus voor een landschapsfototje.
Tengere pantserjuffer
21 augustus 2011
De tengere pantserjuffer is een soort die vooral bij vennen in vochtige heidegebieden gevonden word. Dankzij het natte weer is de heide dit jaar prachtig paars wat dus goede gelegenheden geeft tot mooie opnames. In dit geval heb ik tijdens een mistige ochtend gespeeld met remote flitsen.
Jong vrouwtje tengere grasjuffer
16 augustus 2011
De tengere grasjuffer is een bijzondere waterjuffer. Nauw verwant aan het lantaarntje blijkt als je het mannetje bekijkt, maar de soort is een stuk zeldzamer en voornamelijk gebonden aan nieuw ontstane plasjes. Wat de soort bijzonder maakt voor mij als fotograaf is dat de vrouwtjes als ze jong zijn prachtig helder oranje zijn.
Het pimpernelblauwtje
10 augustus 2011
Het pimpernelblauwtje is een van Nederlands meest zeldzame vlinders en kan slechts op 1 locatie worden gevonden waar hij bovendien opnieuw geïtroduceerd is. Het is een eind rijden naar Brabant, maar het moest er toch eens van komen. De soort stond al twee jaar op mijn verlanglijstje.
Icarusblauwtje in tegenlicht
5 augustus 2011
De laatste paar updates bevatten voornamelijk meer registrerende foto's van leuke en bijzondere soorten. De hoogste tijd om dus weer eens een mooie sfeerplaat te delen in mijn favoriete setting: zonsopkomst, dauw en tegenlicht. In dit geval van een icarusblauwtje.
Uitstapje Eifel voor het bleek blauwtje
1 augustus 2011
Een van de soorten die verre van zeldzaam, maar toch onwijs de moeite is is voor mij het bleek blauwtje. Dit prachtige beestje is echt flets wit-blauw van boven wat ik persoonlijk ontzettend mooi vind. Ik had ze in Frankrijk al eens gezien en gefotografeerd, maar nog nooit had ik ze slapend gevonden.
Vale argusvlinder
28 juli 2011
De vale argusvlinder is een vlinder met een erg klein verspreidingsgebied. De soort komt alleen voor op een aantal eilanden in de middellandse zee: Corsica, Sardinië, Capraia en Montecristo. Ter plekke is hij wel erg algemeen.
Vlinders op echte kamille
10 juli 2011
Vanmorgen had ik een bijzonder mooie ochtend: ik heb een plekje waar echte kamille in grote hoeveelheden bloeit en daardoor ook veel vlinders aantrekt die op de nectar afkomen. Als je dan op een ochtend met veel dauw zowel een bruin zandoogje als een zwartsprietdikkopje slapend kan vinden kun je mooie plaatjes maken.
Bloedrode heidelibel
5 juli 2011
De bloedrode heidelibel is niet bepaald een zeldzame soort, maar ik had er toch nog steeds geen echt goede foto van. Ik ben dus blij dat ik de oude foto in mijn soortenlijst kan vervangen door een stuk betere opname van dit mooie libelletje dat herkenbaar is aan zijn volledig zwarte poten.
Twee zuidelijke waterjuffer soorten
27 juni 2011
Naast libellen komen er natuurlijk ook waterjuffers voor op Sardinië. Lastiger om daar een bijzondere foto van te maken, maar toch wel leuk om ze te fotograferen vanwege het feit dat ze in Nederland niet voorkomen of zeldzaam zijn. Deze gaffelwaterjuffer is toch wel sfeervol geworden.
De noordelijke bandgrondlibel
22 juni 2011
De noordelijke bandgrondlibel is een soort die voornamelijk in Afrika voorkomt en in Europa slechts op een handjevol locaties voorkomt. Sardinië is een van die weinige Europese locaties. Dit libelletje is erg mooi en opvallend door de banden over de vleugels en ik ben dan ook erg blij met deze bijzondere waarnemingen en foto's.
Prachtige trip naar de Eifel - preview
26 mei 2011
De laatste update is iets langer geleden dan jullie van me gewend zijn, maar ik heb me vier dagen mogen vermaken in de Eifel. Een prachtige trip met ongelofelijk veel bloeiende veldbloemen en mijn doel: vlinders. Binnenkort een volledig reisverslag, maar eerst een kleine preview van een nieuwe soort: het dwergblauwtje.
Weidebeekjuffers in de Kampina
6 mei 2011
Naast de beekrombout is in Brabant ook de weidebeekjuffer in grote aantallen aanwezig. Een prachtig beest en daarmee ook een dankbaar onderwerp. Uiteraard kun je weidebeekjuffers ook dichter bij huis vinden, maar als ik ze mooi tegenkom kan ik het niet laten ze op de foto te zetten.
Beekrombout in Brabant
2 mei 2011
Al 2 jaar staat deze mooie rombout op mijn verlanglijstje, maar omdat de beste plekken niet bepaald om de hoek zijn was het er nog niet van gekomen. Het kost een trip naar Brabant, maar nu mag ik dan super tevreden zijn met mijn foto van de beekrombout.
Binnenkort zal ik hier ook foto's van weidebeekjuffers laten zien.
Uitsluipende glassnijder
26 april 2011
Vorig jaar is het mij gelukt om een uitsluipende bruine korenbout vast te leggen. Ik had het gevoel dat het beter kon, dus dit jaar ben ik opnieuw op zoek geweest naar uitsluipende libellen. Of de serie nu beter is dan de serie van vorig jaar weet ik niet, maar de glassnijder komt in veel kleinere aantallen voor.
Een dagje Oostvaardersplassen
19 april 2011
In het kader van een 1-op-1 workshop vogelfotografie ben ik samen met een deelnemer afgelopen zaterdag een dag wezen fotograferen in de Oostvaardersplassen. Een top gebied met veel vogels, goede kijkhutten en vele mogelijkheden. Het licht had soms wat spectaculairder kunnen zijn, maar al met al was het een mooie dag.
Zwartkop in voorjaarssetting
15 april 2011
Het mooie aan deze tijd van het jaar vind ik vooral het overal openbarstende, frisse groen. Als het dan lukt om een typische voorjaars en zomergast, de zwartkop, in die setting vast te leggen ben ik tevreden. De zwartkop zit meestal verscholen tussen de struiken, dus dat maakt deze foto extra leuk.
Grutto in berijpt gras
4 april 2011
Soms zit het echt helemaal mee. Op een ochtend met prachtig berijpt gras liet deze grutto mij bijzonder dichtbij komen en kwam zelfs al foeragerend op mij af, terwijl ik plat op de buik in het koude gras lag. Dat leverde een prachtige foto op.
Grutto silhouet
30 maart 2011
De komende dagen kunnen jullie nog wat grutto foto's van mijn kant verwachten. Ik vind het een prachtig odnerwerp om te fotograferen en je kunt er alle kanten mee op. Een goed voorbeeld daarvan is deze foto met een grafische weergave van het silhouet van een grutto bij opkomende zon.
Prachtige ochtend
22 maart 2011
Soms valt alles op zijn plek op een mooie ochtend. En dan moet je buiten zijn natuurlijk. Voor mij zijn dat de momenten van genieten, heerlijk om dan bij de juiste omstandigheden ook nog eens een gezond portie geluk te hebben dat dan resulteert in een paar mooie platen.
Mijn eerste grutto plaat
16 maart 2011
Mijn eerste grutto zag ik al een poos geleden. Maar nu ze hun territorium weer innemen word ook het fotograferen van deze prachtige weidevogel gemakkelijker. Mijn eerste plaatje ben ik al redelijk tevreden over omdat het gelukt is om het onderwerp vrij dichtbij te houden.
Beukenbos in de mist
8 maart 2011
Vaak denken mensen dat je vooral zon nodig hebt voor natuurfotografie. Maar juist met zonlicht kun je alleen aan het begin en einde van de dag fotograferen. En ook met mist kun je de mooiste plaatjes krijgen, dus het is zeker de moeite om ook eens met andere omstandigheden op pad te gaan.
Verstild Kootwijkerveen
1 maart 2011
Het blijft mijn favoriete plek voor landschapsfotografie: het Kootwijkerveen. Een prachtige fotogenieke boom die mooi loskomt van zijn omgeving wanneer het mistig is. Een waterspiegel die dankzij de beschutting vaak spiegelglad is en een mooie kring van bomen die links en rechts een mooi kader vormen.
Het voorjaar komt er aan!
21 februari 2011
Ik heb mijn eerste dagvlinder al weer een week of twee gelden gezien, de eerste grutto is op zak, de sneeuwklokjes bloeien al weer en in de woonkamer staan de blauwe druifjes volop in bloei. Het is nog maar februari, dus sneeuw behoord nog tot de mogelijkheden, maar gevoelsmatig is het voorjaar er al bijna.
Roerdomp met vis
4 februari 2011
Erg veel mooi weer hebben we niet gehad de laatste tijd, maar gelukkig heb ik toch vrij kunnen krijgen op een van de weinige zonnige dagen. Als je dan een roerdomp voor de lens krijgt die meerdere vissen vangt heb je een mooie dag.