> > Zomervakantie in Zuid-Frankrijk

Zomervakantie in Zuid-Frankrijk

Deze zomervakantie hebben Margreet en ik gebruikt om eens het mooie Zuid-Frankrijk te verkennen. Van te voren hadden we een gebied in de Provence uitgekozen dat een goede uitvalsbasis voor gevarieerde tochten was. Wat betreft natuur zaten we in de buurt van de Camargue, het deltagebied van de Rhone en een van Europa's meest bijzondere vogelgebieden. We zaten in de buurt van Les Alpilles, een kalkstenen miniatuur berggebiedje dat rijk is aan orchideeën, bloemen en vlinders en we zaten in de buurt van La Crau, een vroegere rivierbedding die nu een uniek, woestijnachtig biotoop vormt. Voor iedereen die die kant op gaat kan ik van harte de crossbill gids over deze regio aanbevelen, ik heb er veel aan gehad!

We hebben de reis in een dag gedaan omdat we gekozen hadden voor twee weken vakantie. Ik wilde die dan ook optimaal benutten. Zaterdagavond 19 juni waren we ter plekke en na een goede nacht kon de vakantie echt beginnen. De lucht was strak blauw en het was heerlijk weer, maar het waaide wel erg stevig, wat fotograferen tot een uitdaging maakte. Ik had op google maps via de satellietbeelden wat potentieel interessante veldjes opgezocht en een route uitgeprint om eens te bekijken. De eerste plek is direct raak want tijdens een korte wandeling zie ik onder andere dambordjes, een resedawitje, meerdere Spaanse eikenpages en een redelijk aantal grote tanglibellen. Het lukt hier om een mooie opname te maken van een mannetje grote tanglibel die op het pad zit. Bij een tweede plekje daar vlakbij zien we oranje luzernevlinder, een tweekleurige parelmoervlinder, een twee bleke blauwtjes en een verse koninginnenpage. Helaas betekent zien nog niet direct dat je er ook een mooie foto van hebt.

Grote tanglibel (Onychogomphus uncatus) in Zuid Frankrijk Het mannetje grote tanglibel, let op het achterlijf.

Maandag beginnen we vanwege de wind met het bekijken van het mooie stadje Arles waarin onder andere nog een groot amfitheater te zien is. Op de terugweg naar het huisje maken we nog een verkennende wandeling in de Alpilles. Het stikt hier van de zuidelijke heidelibellen en naast meerdere witjes, dambordjes en Spaanse eikenpages lukt het vooral om een eerste goede foto te maken van een van Europa's mooiste dagvlinders: de koninginnenpage. Het diertje is erg onrustig en vliegt meer dan het stilzit, maar met een klein half uurtje aan geduld en doorzettingsvermogen heb ik toch een acceptabele plaat van een heel mooi, gaaf exemplaar. De foto is misschien iets te krap, maar verder hoor je mij niet klagen.

Verse koninginnenpage (Papilio machaon) in de Provence Prachtig vers exemplaar van de koninginnenpage

Dinsdag staat dan de Camargue op de planning. We slapen weer lekker uit en rijden dan richting dit grote gebied. Al gauw zien we, zodra we het gebied inrijden, twee koereigers bij paarden. Helaas gebeurt dit achter een hek, dus is het niet te fotograferen. We rijden door en komen meerdere koereigers tegen, maar helaas geen een die op een paard of stier meelift. Eenmaal aangekomen bij Etange le Vacerres zien we vanaf een verhoogd uitkijkpunt onze eerste flamingo. Gelukkig de eerste van velen. We rijden verder naar een klein museum, met bijbehorend een aantal uitkijkhutten naar kleine poeltjes. Hier zie ik mijn eerste steltkluten, nog een aantal flamingo's en een lepelaar. Op de terugweg zie ik een van mijn mooiste doelsoorten voor deze vakantie: een scharrelaar vliegt de weg over. Dus in de ankers, bij het eerste het beste weggetje keren en jawel, hij laat zich prachtig fotograferen in de top van een tak. Wat een mooie gekleurde vogel! Ook zien we nog een kwak en een ralreiger vliegen, maar die verdwijnen te snel aan de horizon om te fotograferen. Na nog wat koereigers ver weg in een veld geplaat te hebben gaan we weer richting ons huisje.

Scharrelaar (Coracias garrulus) in de Camargue Scharrelaar

Woensdag hebben we een mooie wandeling gekozen in de omgeving van Les Baux, een middeleeuws stadje in de Alpilles. De omschrijving verteld dat de wandeling prachtige vergezichten geeft en dat blijkt absoluut niet overdreven. De prachtige zandstenen rotsformaties in combinatie met het verre zicht over de vlakke omgeving zijn de moeite waard. Nog leuker voor mijzelf, ik krijg hier mijn eerste goede foto van de witbandzandoog, een grote, zwart-witte vlinder. Ook mijn eerste waarneming ooit van een koningspage en het dwergdikkopje. Twee parende tweekleurige parelmoervlinders maken het plaatje compleet. Zo bij elkaar al weer een geslaagd dagje. 's Avonds heb ik eindelijk wat energie over om nog eens in de omgeving van Tarascon wat te gaan zoeken. Het valt niet mee een goed veldje te vinden en uiteindelijk kan ik in een veldje nog wat dambordjes vinden. Het lukt gelukkig wel om hier bij het laatste licht als ze al op hun rustplek zitten wat mooie foto's te maken.

Dambordje (Melanargia galathea) in de Provence Slapend dambordje

Donderdag is het tijd om vroeg op te staan en op zoek te gaan naar slapende vlinders. Ik kies ervoor om naar dezelfde plek te gaan waar ik op woensdag onder andere parende tweekleurige parelmoervlinders en koningspage heb gezien en gefotografeerd. Het valt niet mee om de vlindertjes slapend te vinden, maar gelukkig vind ik in ieder geval een tweekleurige parelmoervlinder die nog te koud was om te vliegen. Nadat het beestje een poos later is opgewarmd en wegvliegt ga ik nog even kijken op de plek waar ik tanglibellen had gefotografeerd. Het kan tenslotte altijd beter. Een leuke verassing was dat ik er dit keer weer een nieuwe soort vond: de gele rombout. Erg mooi krijg ik hem er nog niet op, maar in ieder geval wel herkenbaar.

In de loop van de middag vertrekken we naar de Camargue: het doel is het parque ornotologique en de hele westkant van de Camargue. Het is een ware belevenis om in het park wilde flamingo's in groepen te zien vliegen en landen. De wilde flamingo's zijn hier ook gewend aan mensen en laten zich prima benaderen voor een portret waarin alle details van deze mooie vogel te zien is. In Saint Marie de la Mer vliegen heel wat geelpootmeeuwen rond, dus altijd leuk om zo ook nog even een nieuwe soort mee te pakken, zelfs al komen ze ook genoeg in Nederland voor, ik had ze nog nooit bewust gezien.

Flamingo portret (Phoenicopterus roseus) in de Camargue - Zuid Frankrijk Portret van een flamingo in de Camargue

Vrijdag gaan we pas wat later op de dag wat doen: een mooie wandeling in de Alpilles staat op de agenda. We kiezen dit keer de zuid helling, de kant die volgens het gidsje erg interessant moet zijn voor vlinders. Eigenlijk zijn we net iets te laat want in sommige bochten van het pad verdwijnt de zon al achter de heuvels. Alleen het is nog zeker 25 graden, dus er vliegt nog genoeg. Ik vind nog een tweekleurige parelmoervlinder slapend, en we komen weer een nieuwe soort tegen: op deze open hellingen vliegt het Spaans oranje zandoogje in grote aantallen. Nog leuker, op de terugweg zie ik een page op zijn slaapplekje zitten, het blijkt de wegedoornpage te zijn. Opnieuw een nieuwe vlindersoort voor mij. Ik markeer de plek waar hij slaapt met een grote steen uit de berm zodat ik hem morgenochtend rustig met het eerste licht kan fotograferen. Het bleek dat er onder de grote steen een prachtige jonge trapslang verborgen lag, zo blijft Zuid-Frankrijk verrassen.

Wegedoornpage (Satyrium spini) op zijn slaapplaats Wegedoornpage op zijn slaapplaats

Zaterdag is een dagje waarop we een stad gaan bekijken, minder interessant dus voor in dit verslag. 's Ochtends ga ik nog wel terug naar de wegedoornpage om hem er goed op te zetten en dat lukt gelukkig prima. Tijdens de wandeling terug kom ik toch nog weer een andere vlindersoort tegen: het kaasjeskruiddikkopje.

Zondag avond nemen we ons voor nog eens lekker te gaan wandelen in de Alpilles. Een feest in Tarascon zorgt er alleen voor dat de hoofdstraat is afgesloten en we zijn gedwongen om het dorp in een andere richting te verlaten. Dit blijkt geen straf want we komen al gauw langs een mooie snelstromende beek. Dus even de auto in de berm parkeren en wat rondkijken. Dat levert in tien minuutjes kijken een aantal nieuwe soorten op: de kanaaljuffer vliegt hier met honderden en zijn druk met het afzetten van eitjes, de witte breedscheenjuffer ook en opnieuw kom ik de gele rombout tegen, dit keer een pas uitgeslopen exemplaar die mooi op een uitgebloeide distel poseert. Er vliegen ook grote hoeveelheden weidebeekjuffer rond, maar helaas geen Iberische of koperen beekjuffer. Nog even verder rijden levert zo mogelijk nog wat mooiers op: op een mooie helling lijkt de natuur haar gang te mogen gaan en is het een ruige begroeiing van grassen, bloemen en her en der wat bremstruiken. Tot mijn grote vreugde vind ik hier mijn eerste tijgerblauwtje, een van de mooiste blauwtjes. Ook kom ik hier zuidelijk oranje zandoogje en Spaans dambordje tegen.

Tijgerblauwtje (Lampides boeticus) op gras Tijgerblauwtje

De maandag is gereserveerd voor La Crau. Maar omdat we dat pas later op de dag gaan doen om te veel hitte te voorkomen ga ik 's ochtends eerst nog eens langs bij mijn nieuwe vlinderparadijs. Ik vind een icarus blauwtje slapend en omdat hij op zo'n mooi plekje zit kan ik het toch niet laten hem er even op te zetten. Ook een resedawitje laat zich slapend vinden en met het eerste zonlicht op de achtergrond levert dat een mooi kleurenpalet op. Als de zon al een poosje op is en alles begint te vliegen lukt het me om de bovenkant van het Spaans dambordje te fotograferen. Ik zie nog een tweede tijgerblauwtje en neem de tijd om een koninginnenpage er nog beter op te zetten. Erg leuk, want nu is het gelukt om ook de onderkant van de vleugels te fotograferen. Een paar honderd meter verderop stroomt nog een beekje waardoor ik in dit veldje verrast word met een prachtig vrouwtje witpuntoeverlibel. Ook zie ik een bruine winterjuffer vliegen.

Aan het einde van de middag gaan we dan richting het Pau de Mau reserve, de kern van de Crau vlakte. Ik hoop hier griel en witbuikzandhoen te vinden, maar helaas gaat dit niet door. Wel lukt het hier om een zwarte wouw en een duinpieper te fotograferen. Het kanaaltje dat langs de vlakte stroomt (Canal de Vergieres) is wel een echte libellen hotspot: naast ontzettend veel grote tanglibellen vliegt er gele rombout, zuidelijke en grote keizerlibel, veel beekoeverlibellen, witpuntoeverlibel en vroege glazenmaker. En gelukkig ook nog nieuwe soorten: de koperen beekjuffer en de mercuurwaterjuffer.

Koperen beekjuffer (Calopteryx haemorrhoidalis) langs Canal de Vergieres Koperen beekjuffer langs het Canal de Vergieres bij La Crau.

Dinsdag begint langzaam het einde van de vakantie er aan te komen en omdat de lavendel pas in juli echt bloeit hebben we de lavendelvelden van de Provence bewaard voor deze laatste paar dagen. We rijden richting Apt, op zoek naar mooie lavendelveldjes, maar het blijkt dat dat toch nog wel even zoeken is. Soms zien we in een dalletje meerdere veldjes liggen, maar die staan nog niet in bloei. Gelukkig komen we op een mooie helling meerdere velden naast elkaar tegen die al deels aan het bloeien is. Ik zie hier mijn eerste cleopatra, het zuidelijk broertje van onze citroenvlinder en te herkennen aan zijn oranje blosjes op de bovenvleugels. Ook zie ik kleine parelmoervlinder vliegen, maar helaas laat deze prachtige soort zich niet goed vastleggen. De blauwe ijsvogelvlinder waar ik op hoop laat zich niet zien, maar een oranje luzernevlinder (De witte ondersoort helice) die zich prachtig laat fotograferen maakt een hoop goed.

Cleopatra (Gonepteryx cleopatra) op lavendel in de Provence Cleopatra op lavendel in de Provence

Woensdag wil ik nog een keer naar de Camargue. Er zijn veel bijzondere vogelsoorten daar die ik nog niet heb kunnen vinden en ik heb nog een plaatje in mijn hoofd van flamingo's in vlucht bij een mooie zonsondergang. Dus gaan we rond een uur of 4 's middags die kant op: tijd om nog even te vogelen en daarna voor de zonsondergang te gaan. Ter plekke blijkt er net een boer een veld vol met water te laten lopen. Dat levert flink wat vogels op: een scharrelaar laat zich zien en fotograferen tussen de bladeren, er zijn grote aantallen zwartkopmeeuwen ter plekke en na wat zoekwerk kon ik ook een dunbekmeeuw ontdekken. Ruim tien koereigers ruziën om gevangen voedsel. Een stuk verder in een prachtig moerassig stukje kan ik twee ralreigers en een purperreiger zien, maar ze zitten veel te ver weg om te fotograferen. Een eindje verderop laat een overvliegende purperreiger zich beter op de gevoelige plaat vastleggen. Dan is het op naar de dijk, een goede plek aan de zuidoostkant van de Camargue om flamingo's te fotograferen die hun overnachtingsplek opzoeken. Hele slierten van soms wel 40 dieren vliegen over en ik neem talloze foto's, maar toch valt het niet mee echt dat plaatje te krijgen wat ik in mijn hoofd had. Gelukkig houd ik er wel degelijk een paar mooie sfeerplaten aan over.

Flamingo silhouet (Phoenicopterus roseus) bij zonsondergang in de Camargue - Zuid Frankrijk Flamingo silhouetten tegen een ondergaande zon

Nieuwe soorten

De volgende soorten heb ik voor het eerst in mijn leven goed op de foto kunnen zetten. Naast deze lijst heb ik nog een heel aantal nieuwe soorten gezien die helaas niet goed op de foto staan. Zo heb ik in de Camargue zuidelijke keizerlibellen en kwak zien vliegen en op grote afstand ralreiger zien vissen.

Vogels

  1. Flamingo
  2. Koereiger
  3. Kleine zilverreiger
  4. Purperreiger
  5. Scharrelaar
  6. Geelpootmeeuw
  7. Zwartkopmeeuw
  8. Dunbekmeeuw
  9. Steltkluut
  10. Duinpieper
  11. Zwarte wouw

Libellen

  1. Grote tanglibel
  2. Gele rombout
  3. Witpunt oeverlibel
  4. Witte breedscheenjuffer
  5. Oranje breedscheenjuffer
  6. Kanaaljuffer
  7. Mercuurwaterjuffer
  8. Koperen beekjuffer
  9. Bronslibel

Vlinders

  1. Bleek blauwtje
  2. Tijgerblauwtje
  3. Resedawitje
  4. Oranje luzernevlinder
  5. Cleopatra
  6. Tweekleurige parelmoervlinder
  7. Spaanse eikenpage
  8. Wegedoornpage
  9. Dambordje
  10. Spaans dambordje
  11. Spaans oranje zandoogje
  12. Zuidelijk oranje zandoogje
  13. Witbandzandoog
  14. Koninginnenpage
  15. Koningspage
  16. Dwergdikkopje
  17. Kaasjeskruiddikkopje