De winter is bij uitstek geschikt voor het fotograferen van vogels: ze verliezen vaak hun schuwheid vanwege de harde omstandigheden, grijpen elke kans aan om eten te vinden en vaak is de combinatie met sneeuw ook nog eens extra fotogeniek. Alles bij elkaar een goede reden om een voedertafel op te zetten, met een schuilhutje ernaast.
Vogels zijn over het algemeen bang voor mensen, en dat maakt ze soms lastig te fotograferen. Maar aangezien ze over het algemeen ook erg klein zijn is het wel fijn om dichtbij te komen. Gevolg is dat je vaak probeert voorzichtig dichterbij te sluipen, wat de vogels over het algemeen alleen maar wegjaagt. Niet erg handig dus. In de winter is het mogelijk het andersom te doen. Met een gezond stuk geduld laat je vogels naar je toekomen, in plaats van ze weg te jagen door naar hun toe te gaan. Hoe? Met voer.
Juist in de winter, als er een dik pak sneeuw ligt is het voor vogel praktisch onmogelijk om eten te vinden: alles ligt verborgen onder de sneeuw. Wanneer er dan dus op andere manieren eten beschikbaar is verliezen vogels hun schuwheid en laten zich lokken. Niemand kijkt verbaasd op als je vogels op de voedersilo hebt, maar niet iedereen komt op het idee er een schuilhutje bij in de tuin te zetten.
Terwijl je dan juist een vogel prachtig kunt portretteren: zet een mooi takje naast de voedersilo, zorg dat er geen alternatieve zitplekken in de buurt zijn en je zult zien dat de vogels bij het aanvliegen vaak een tussenstop maken om te controleren of alles veilig is. Als er geen alternatief is zullen ze jouw takje als zitplaats kiezen. En als je dan een fotogeniek takje hebt opgehangen krijg je foto's zoals onderstaand.

Zoals je kunt zien levert de sneeuw hier ook een egaal witte achtergrond op die de foto iets grafisch geeft: alle aandacht gaat naar het onderwerp toe. Dat is vooral geweldig als je maar weinig ruimte in je tuin hebt en zonder sneeuwdek al gauw een drukke, storende achtergrond. En de sneeuw geeft nog meer mogelijkheden, want sommige vogels zitten eigenlijk weinig op takjes. Ze zitten meestal diep weggestopt in een boom of struik, en als ze aan het eten zijn foerageren ze op de grond: en meestal is de grond niet al te mooi. Maar als er sneeuw ligt zijn opeens ook deze soorten perfect te fotograferen. Denk hierbij aan groenlingen, vinken en kepen. De sneeuw maakt een prachtig wit vlak, wat het ook nog eens makkelijk maakt om het gestrooide voer weg te clonen uit de foto. Dit levert dan plaatjes op als de onderstaande kepen in de sneeuw. Zoals je ziet heb ik hier twee kepen in een beeld weten te vangen, het resultaat van een hele dag zitten koukleumen in mijn schuilhutje.

Mijn tip zou zijn om het hele jaar te voeren om vogels zo aan je tuin te binden. In de winter kan de hoeveelheid voer worden opgevoerd, omdat vogels niks anders meer kunnen vinden. Plaats zo mogelijk ook struiken aan de rand van je tuin om vogels een stuk veiligheid tegen roofvogels en katten te bieden. Gebruik verschillende soorten voer als zangzaad, zonnebloempitten, havermout en pindakaas: waar bijvoorbeeld spechten dol zijn op pindakaas, eten vinken weer het liefste zonnebloempitten en is een roodborstje dol op havermout.
Succes en vergeet vooral niet te genieten van al die prachtige en kleurrijke vogels!