De afgelopen week ben ik 2 daagjes richting Duitsland gegaan. Het doel: kraanvogels fotograferen in de omgeving van Diepholz. In het najaar trekken de kraanvogels vanuit Scandinavië naar zuid Europa, maar stoppen halverwege om zich in Duitsland vol te eten met de resten van de maisoogst. Duizenden kraanvogels verzamelen zich in een gebied van enkele tientallen vierkante kilometers.
De planning was om vooral rondom zonsondergang en zonsopkomst te fotograferen in het Rehdener Geestmoor, waar zo'n 7000 kraanvogels het veengebied kiezen als rustige en veilige slaapplaats. Uiteraard hoopte ik op een prachtige zonsondergang die als kleurrijke achtergrond zou dienen, maar het bleek ontzettend grauw weer ondanks vrij goede voorspellingen. Ook bleken de kraanvogels ontzettend schuw en zelfs met de auto waren ze bijna niet benaderbaar. Ze hielden het liefst zo'n 100 meter afstand tot de auto en dat os toch wel erg veel voor een foto, zeker als het een beetje heiig is houd je dan weinig kleur en scherpte over. Een hele uitdaging dus om er fotografisch iets van te maken!
Vooral de eerste dag was het grauw weer en heb ik mij gericht op misschien kleurarme, maar daardoor grafische beelden. De grafische kanten worden vooral zichtbaar in de vlucht formaties die de kraanvogels aannemen. Maar ook een enkele, langsvliegende vogel wordt met een lange sluitertijd en een omzetting naar zwart-wit wel een mooi grafisch beeld.
We positioneren ons bij een grote groep omdat de schuwheid het weinig zinvol maakt om continu achter de groepen aan te rijden. Vanaf een afstand kun je de groepen mooi in hun geheel fotograferen en kun je in alle rust het gedrag observeren. Het lijkt er op dat de kranen soms een beetje bakkeleien en de lucht in dansen om de onderlinge pikorde te bepalen. Daarnaast vliegen er steeds groepen op of sluiten zich weer nieuwe groepjes bij de grotere groep aan. Een mooie dynamiek die kansen tot mooie beelden geeft als je maar geduld hebt.
Het mooie Duitse landschap met veel bomen wil soms ook nog wel in mooie beelden resulteren. Wanneer de dag ten einde loopt laat ook een reebokje zich nog mooi vastleggen.
De zonsondergang is grauw, grijs en donker, dus op het moment dat ik de mooiste beelden hoopte te maken is er helemaal niks bruikbaars meer uit gekomen. Maar niet getreurd, want de nieuwe dag begon met een laagje grondmist die lokaal zelfs even heel dicht was. Ook zit er bij zonsopkomst iets meer kleur in de lucht. Goede omstandigheden voor de fotografie! Als ze dan ook door de honger en het beperkte zicht je duidelijk dichter bij accepteren kun je onderstaande sfeerbeelden maken.
Niet veel later trekt het open en vliegt een kraanvogel vlak over de auto op zoek naar een nieuwe akker. Een buitenkansje om een mooi beeldvullend vliegbeeld te maken in het mooie, nog gefilterde zonlicht.
Een groep van rietganzen en kolganzen gaat voor ons op de wieken als we rondrijden in de omgeving van het veen, een indrukwekkend gezicht en aangezien ik van rietganzen nog nooit een beeld had weten te maken waar ik tevreden over was is dit direct een nieuwe soort in de soortenlijst.
We zoeken deze tweede dag een nieuwe omgeving af, in de hoop op wat kleinere groepen kraanvogels: het blijkt dat gezeinnen minder snel op de wieken gaan, mogelijk omdat dat een enkele zenuwpees in een grotere groep de hele groep meetrekt. De gezinnetjes van 2 oudervogels met jongen laten zich dan ook best goed fotograferen. Ook liet een echtpaar zonder jong zich nog in de voorgrond van een mooi dalletje vastleggen.
Met ruim 2000 beelden (in selectie al terug gebracht naar minder dan 200) kan ik foto na foto blijven tonen, maar ik wil dit reisverslag afronden met een tweetal beelden. Allereerst een experimentje met extreem trage sluitertijden en het meetrekken met vliegende vogels: met een sluitertijd van 1/5e van een seconde weet je zeker dat niets echt scherp is, ten minste niet met mijn relatief beperkte ervaring bij het 'pannen'. Maar het effect van het meetrekken is wel des te duidelijker en persoonlijk vind ik het resultaat wel mooi. Als afsluiter een mooi overzichtsbeeld waarin de grootte van de groepen kranen en het mooie Duitse platteland gecombineerd worden.