Dewdrops are a nature photographers best friend
07-06-2019
Ik mag graag fotograferen in de vroege ochtend. Toegegeven: de wekker om half 5 zetten is niet perse leuk, maar de verstilling, de zingende vogels, het licht en inactieve insecten vanwege de lage temperatuur zijn geweldig. Maar 1 ding maakt het sowieso de pijn van het vroege opstaan meer dan waard: dauwdruppels!
Vele tinten paars!
10-05-2019
Het voorjaar kent vele kleuren: heldergeel van speenkruid, teer wit van bosanemoontjes, salomonszegel en lelietjes van dalen. Maar ik geloof dat alle varianten op paars, blauw en roze mij dit voorjaar het meeste aanspraken. Zomaar een blogje met 3 fotogenieke vroege bloeiers in de kleur paars: holwortel, kievitsbloem en de brede orchis.
Voorjaarskriebels
24-02-2019
Zooo, daar ben ik weer. Terug van weggeweest zou je haast kunnen zeggen. De afgelopen periode heb ik vanwege verschillende redenen weinig materiaal gedeeld. Deels had dit te maken met gebrek aan energie, deels met het feit dat ik aan een project werk waarbij ik niet alle resultaten direct deel, maar deels is het ook te wijten aan een gebrek aan inspiratie.
Ruig haarmos
20-03-2018
Heel veel kom ik helaas niet aan fotograferen toe, maar gelukkig heb ik er af en toe toch een mooie ochtend tussen zitten. Zo ook laatst, op het Kootwijkerzand tussen het haarmos. Sneeuwklokjes leverden eigenlijk bijna geen resultaten op waar ik over te spreken was en eigenlijk verwachtte ik ook weinig van een ochtendje haarmos. Toch kreeg ik zeker geen spijt.
Experimentjes met een flitser
27-02-2018
De winter is voor mij niet altijd het beste fotografie seizoen: er zijn geen bloemen en insecten (mijn favoriete onderwerpen), je kan door de korte dagen niet voor of na werktijd fotograferen en doorgaans heb je veel grauw en grijs weer. Maar toch is het af en toe even nodig om op een knopje te drukken om de fotografieverslaving een beetje onder controle te houden...
Heidelibellen
12-10-2017
Tja, de herfst is al aangebroken en iedereen zit in de paddenstoelen, maar ik loop wat achter vanwege een drukke agenda. Tijd voor wat mosterd na de maaltijd: heidelibellen. De ultieme (na)zomer soorten waar ik als liefhebber altijd enorm van kan genieten.
Mijmeringen
20-08-2017
Steeds meer word voor mij fotografie echt een personlijke uitingsvorm. Wat boeit mij en vooral, hoe wil ik die dingen die me boeien vastleggen. Laatst werd ik getriggered door een gesprek met een kunstenaar. Woorden van hem bleven hangen en maakten mij bewust van wat er bij mij in het veld gebeurt als ik achter mijn statiefje aan het werk ben.
Zwarte vlindergies kiek’n
11-06-2017
Soms heb je van die opmerkingen die blijven hangen. Stel, je staat met een lekker zonnetje bij 20 graden in je zwembroek in een mooie beek tussen de plompebladeren. Camera op statief voor je neus met weidebeekjes die in tientallen om je heen dwarrelen. Er is maar 1 nadeel aan dit mooie plekje: er zijn meer mensen die hier recreëren, er loopt een fietspad langs de beek.
Prachtig mannetje bruine vuurvlinder
28-05-2017
Normaal gesproken probeer ik net als iedereen vooral mijn successen te delen op mijn website. Niemand zit te wachten op slechte foto's ten slotte. Maar ja, ergens is het ook wel mooi om eens de mindere verhalen te horen toch? Voorkomt weer dat mensen denken dat het alleen maar rozengeur en maneschijn is. En eerlijk is eerlijk, ik loop vaker buiten dan dat ik foto's maak die de moeite waard zijn!
Kievitsbloemen, een uitdagend onderwerp
25-04-2017
De kievitsbloem is een interessant en tegelijk uitdagend foto onderwerp wat mij betreft. Ze groeien op veel plakken langs het Zwarte water tussen Zwolle en Hasselt, dus voor mij is het een thuiswedstrijd. Gelukkig maar, want ik heb heel wat mooie ochtendjes nodig gehad om een beetje in de flow te komen.
Holwortel geportreteerd
04-04-2017
"Dat lijkt wel een orchidee". Dat was de reactie van mijn vrouw toen ik foto's liet zien van een sessie in het veld tussen de holwortel. En het is ook een prachtig bloempje! Ik schaam me dan ook wel een omdat ik hem jaren lang voorbij ben gelopen. Beauty is in the eye of the beholder!
Sneeuw-klokjes
14-02-2017
Sneeuwklokjes zijn prachtige elegante bloempjes. En een heerlijke start van het macro seizoen omdat ze al in de tweede helft van de winter bloeien. De perfecte manier om in februari al weer lekker op je knietjes achter je macrolens te zitten. Maar als er dan ook nog eens sneeuw valt als ze al bloeien dan kan ik als fotograaf mijn geluk niet op. Een verslagje van een heel setje sessies in het veld.
Koning winter deeltje 2: rijp
30-01-2017
Helaas is de winter weer voorbij zo lijkt het, dus tijd om maar eens even terug te dromen naar die magische woensdag. Die dag waarin de rijp letterlijk 5 centimeter lange spikes vormde. Zo'n dag die wel 2 weken mag duren omdat je gewoon niet uitgefotografeerd raakt. Maar ook al eerder hadden we prachtige rijp, dus bij deze een kleine selectie.
Koning winter deeltje 1: sneeuw
22-01-2017
Niet elk jaar is de winter geweldig (meestal niet), maar dit jaar worden we best wel verwend. En dan loop je weer tegen jezelf aan: best moeilijk in een wereld die prachtig is vanwege al dat wit dit ook nog mooi tot zijn recht te doen komen in platen. Deeltje 1 gaat over sneeuw, in deel 2 hoop ik foto's met rijp te delen.
Over winterjuffers en poedersuiker
21-12-2016
Elk jaar als de eerste rijp zich aandient krijg ik zin om te gaan zoeken naar een bijzondere speld in de hooiberg. Ook de afgelopen week ben ik op zoek gegaan naar kleine, bruine stokjes die zich midden tussen de vegetatie, strak tegen jonge twijgjes aan of diep in een pol pijpenstro ophouden. De kenner weet vast al waar ik op doel: winterjuffers!
Nachtorchissen: de bruid onder de orchideeën
20-06-2016
Een paar jaar geleden had ik nog amper oog voor orchideeën. Tijdens mijn zoektochten naar vlinders kwam ik wel eens wat tegen en soms nam ik snel een foto, maar veel werk maakte ik er niet van. Tot mijn schaamte was mijn eerste gedachte bij de nachtorchissen: 'hmmm, wat een kleurloos ding, daar valt ook geen eer aan te behalen.' Een typisch voorbeeld van 'beauty is in the eye of the beholder'
Weidebeekjuffer genot
12-06-2016
Graag stel ik een naamsverandering voor voor de weidebeekjuffer. Ja, het beestje komt voornamelijk voor in beken die niet beschaduwd zijn, dus het biotoop wordt prima beschreven in de huidige naam. Maar laten we wel wezen, het doet niet echt recht aan de schoonheid van dit prachtige beestje. Afgelopen week heb ik een dag in de beek doorgebracht en genoten van het bijzondere gedrag.
Een beetje gek moet je wel zijn
30-05-2016
Mei: de maand waarin je als natuurfotograaf op mooie ochtenden het liefst op tien plekken tegelijk bent. De eerste orchideeën bloeien, de velden staan vol met zuring en boterbloem, de libellen komen massaal het water uit en er vliegen al redelijk wat vlindersoorten. Kortom, een van de meest productieve maanden van het seizoen normaal gesproken. Maar mei kan ook een andere kant hebben...
Kievitsbloemen vastgelegd na meerdere mislukte sessies
02-05-2016
Waar ik bij de bosanemonen nog een paar mooie zonsondergangen had gehad bleken de eerste sessies met kievitsbloemen nog minder succesvol: de bloemen bleken later te bloeien dan gepland, de wind voorkwam mooie dauwvorming en een andre sessie trokken er wolken voor de zon, net op het moment suprême. Maar de aanhouder wint, bij de vierde keer vroeg opstaan kon ik een paar mooie beelden maken.
Soms zit het mee, soms zit het tegen
25-04-2016
Zo wisselvallig als het weer soms in het voorjaar kan zijn, zo wisselvallig waren mijn succesvolle fotomomenten in de afgelopen twee maanden. De ene ochtend valt alles op zijn plek en kom je in een fijne flow terecht, de meeste ochtenden niet. Dit voorjaar ben ik redelijk wat op stap geweest en heb ik met moeite een paar mooie resultaten neer kunnen zetten.
Knallende kleuren in een grauw seizoen
12-02-2016
De winter is in Nederland de laatste tijd helaas een grauw seizoen. Veel regen en bewolking, terwijl een witte wereld helaas steeds meer een zeldzaamheid is. Maar gelukkig is de winter ook het seizoen van intense kleuren: dankzij de vuurrode sporenkapsels van het ruig haarmos. Zeker met tegenlicht in de vroege ochtend is het genieten van de intense kleuren die ontstaan.
Noordse winterjuffer en rijp
22-01-2016
Iedere winter is het weer een grote uitdaging: de extreem goed verstopte noordse winterjuffers vinden en fotograferen onder winterse omstandigheden. Een unicum, omdat slechts twee (vrij zeldzame) waterjuffersoorten er voor kiezen om als volwassen dier overwinteren.
Kleurrijk oplichtende zwammetjes
13-11-2015
Het heeft eventjes geduurd, maar hier is dan het laatste blogje voor dit jaar rondom het fotograferen van paddenstoelen. In dit artikeltje een tweetal kleurrijke, half transparante paddenstoeltjes die goed tot hun recht komen in tegenlicht. De groene glibberzwam (sommige exemplaren zijn wel groen ;)) en het kleverig koraalzwammetje.
Bokeh powerrrrrr
27-10-2015
Paddenstoelen gaan voor mij erg goed samen met bokeh. De contrasten in een bos waar af en toe wat zon doorheen piept geeft mooie mogelijkheden om met licht en donker te spelen. In combinatie met een mooie ondergroei die niet te massief is geeft dat geweldige foto kansen! Enkele variaties op het thema, onder andere weer in zwart-wit.
High-key close-ups in zwart-wit
14-10-2015
Normaal gesproken ben ik niet echt een zwart-wit fotograaf: in de natuur vind ik juist de enorme kleurenrijkdom en de kwaliteit van het juiste licht zo aantrekkelijk. Maar soms loont het de moeite om de nadruk echt op het lijnenspel te leggen. Vooral bij plaatjeszwammen kunnen de lamellen een prachtig lijnenspel vormen die het goed doen in high-key zwart-wit.
Mysterieuze paddenstoelenwereld
01-10-2015
Paddenstoelen zijn een geweldig boeiend onderwerp voor de natuurfotograaf in deze tijd van het jaar. Maar hoe doe je nou recht aan deze bijzonder gevormde schepseltjes? Voor mij verschilt dat per paddenstoel: een porseleinzwam vraagt om een hele andere aanpak dan een koraalzwammetje. En sowieso is iedere setting uniek en vraagt om elke keer een benadering met open ogen.
Schrijven met licht
25-08-2015
Fotograferen is een creatief proces. En voor mij is macrofotografie in de ochtend een echte zoektocht die lang niet altijd slaagt. Meerdere ochtend ben ik op zoek geweest naar heidelibellen onder verschillende omstandigheden en meerdere ochtenden ben ik zonder noemenswaardige resultaten thuis gekomen. Maar enkele keren had ik prachtig licht en heerlijke kleuren. En dat is genieten!
Verandering van spijs doet eten
18-08-2015
Als natuurfotograaf probeer ik steeds opnieuw mijzelf te prikkelen om in eerste instantie fotograaf te zijn: dat betekent dat het beeld, de grafische kwaliteit en de creativiteit de eerste prioriteit is. Of het nu een bloem, een libel of een landschap is: het beeld moet aantrekkelijk zijn en sfeer over brengen. Maar als natuurliefhebber vind ik zeldzame soorten jagen stiekem even leuk!
Bandheides rondom zonsopkomst
05-08-2015
De afgelopen weken waren er een paar prachtige heldere nachten waarin het lekker afkoelde. Perfect voor dauwvorming, mist over de velden en ongelofelijk mooi licht rond zonsopkomst. Een feestje dus die ik heb gebruikt om tijdens meerdere ochtenden een mooie serie neer te zetten van een van Nederlands mooiste libellen: de bandheidelibel.
De grote vuurvlinder gespot en vastgelegd
19-07-2015
De laatste weken vallen de ochtenden steeds in het water qua weer: steeds wat wind of bewolking, terwijl het overdag regelmatig zonnig word. Dus ben ik maar eens een avond op zoek gegaan naar een van Nederlands meest zeldzame vlinders: de grote vuurvlinder. Ik kon mijn geluk niet op toen ik daadwerkelijk een mannetje van deze ongelofelijk mooie soort tegenkwam!
Nederlands mooiste libel: de weidebeekjuffer
10-06-2015
De weidebeekjuffer is bij menig natuurfotograaf een favoriet onderwerp. En dat uiteraard volledig terecht aangezien deze prachtige juffer de mooie metallic kleuren heeft die met prachtige, blauw gepigmenteerde vleugels helemaal afgemaakt worden. Ook ik heb er dit jaar al weer enkele ochtenden aan besteed en mogen genieten van de uitzonderlijke schoonheid van dit glanzende pareltje.
Zomers sfeertje tussen boterbloem en orchissen
15-05-2015
Een prachtige avond afgelopen week met heerlijk licht vormt een contrastrijk tweeluik met de ijskoude setting van mijn vorige blogpost. Het sfeertje lijkt nu haast wel zomers met het vrolijke geel van boterbloemen in combinatie met vrolijk paars van de brede orchis. En dat overgoten met een heerlijk avondzonnetje dat het geheel een zomers sfeertje geeft.
IJzig klein geaderd witje
08-05-2015
Vorige week hadden we erg laat nog een prachtige ochtend waarin een koude, heldere nacht resulteerde in mist en een prachtig laagje rijp. Best bijzonder om eind april nog rijp te hebben en dat geeft mogelijkheden die schaars zijn: bloemen en vlinders fotograferen in combinatie met winters ogende omstandigheden. Een feestje voor mij als macrofotograaf!
Voorjaarsbloeiers voor de lens
17-04-2015
Voordat de libellen en vlinders weer volop rondvliegen heb ik als macrofotograaf al meer dan voldoende onderwerpen om te fotograferen. Het begint met de sneeuwklokjes, maar al gauw komen er meer voorjaarsbloeiers bij: de favoriete bosanemoon, het iets minder populaire speenkruid en de prachtige kievitsbloem. Reden genoeg om er een paar ochtenden op uit te gaan en te genieten!
Blauwe heikikkers, ieder jaar weer een feestje
31-03-2015
De heikikkers zijn een prachtig onderwerp in het vroege voorjaar. Afhankelijk van het weer kunnen de heikikkers in maart al uit hun winterslaap komen en zijn ze te fotograferen in het water, hun voortplantingshabitat. Het bijzondere aan heikikkers is dat de mannetjes blauw worden tijdens de voortplantingsperiode en dankzij deze bijzondere kleur zijn ze erg fotogeniek.
Spreeuwenwolken voor zonsondergang
25-03-2015
De natuur heeft ongelofelijk veel mooie en bijzondere dingen te laten zien, maar wat mij betreft zijn enorme spreeuwenzwermen bij zonsondergang voor Nederland toch wel het meest spectaculair. Zeker als je het in formaat en dynamiek zoekt. Een waar vliegballet wordt opgevoerd door soms tienduizenden spreeuwen die een indrukwekkende vliegshow met bijzondere patronen weggeven.
Baltsende futen
18-03-2015
Dit jaar waren de futen er vroeg bij: half februari werd er al gebaltst. De futenbalts is een prachtig fenomeen waarvan ik iedere keer dat ik het zie ik meer kan genieten. Elegantie, maar ook agressie naar de buren vormen een bijzonder gedrag en geven goede mogelijkheden tot actie en beweging in je fotografie. Voor het eerst is het me dit jaar ook gelukt om de penguindans vast te leggen.
Sneeuwklokjes geportretteerd, wat een elegantie!
07-03-2015
Het sneeuwklokje is een van die plantjes die vele macrofotografen naar buiten weet te lokken in februari. Nu het nog winter is is het heerlijk om onderwerpen te hebben die je naar buiten lokken en dit tere plantje is daar een uitermate goede reden voor. Nu heb je nog een beperkt aanbod aan onderwerpen en dus is het sneeuwklokje een mooie manier om rustig te wennen aan het voorjaar.
Verborgen schoonheid
24-02-2015
Sommige onderwerpen zijn vrij onbekend en worden weinig gefotografeerd. En ik moet eerlijk toegeven dat ik me ook graag met de bekende en geliefde onderwerpen bezig houd, maar soms laat je daardoor misschien wel prachtige onderwerpen liggen. Zelfs in je eigen tuin kun je fotogenieke plantjes vinden, als je maar even klein genoeg kijkt.
Nederlands mooiste vogelsoort vastgelegd
13-02-2015
De ijsvogel is de droom van menig vogel- en natuurfotograaf in Nederland. De soort is met zijn oranje-blauwe verendek even kleurrijk als vele van zijn tropische soortgenoten en een lust voor het oog. Waarschijnlijk is het onmogelijk om nog vernieuwende beelden van ijsvogels te maken, maar toch vond heb ik me ook maar laten verleiden om dit prachtige beestje vast te leggen.
Sneeuw op de Sallandse heuvelrug
30-01-2015
Deze winter blinkt niet echt uit in fotogenieke weersomstandigheden, maar een poosje terug hadden we heel lokaal toch een laagje sneeuw. En laat die lokale sneeuwbui nou net op de Sallandse heuvelrug zijn gevallen: een prachtig, afwisselend natuurgebied voor landschapsfotografie. Perfect dus om in een ochtendje 600 foto's te maken!
Ruig haarmos vastgelegd
20-01-2015
De winter is soms een uitdagend seizoen voor de macrofotograaf. Vooral de zachte winters zonder rijp en ijs maken het lastig om geschikte onderwerpen te vinden. Maar juist in de grauwe dagen van de winter is het ruig haarmos een heerlijk kleurrijk onderwerp om je als macro fotograaf helemaal op uit te leven. Zeker met tegenlicht en wat vocht komt het rood prachtig uit!
Zonsopkomst in het Speulderbos
05-12-2014
Vorige week waren de beuken nog net niet over hun top en hadden we een prachtige, heldere nacht met de eerste nachtvorst. Flink afkoelen dus met mistvorming tot gevolg. Met zonsopkomst kwam de zon er prachtig doorheen en gaf een magische sfeer in het Speulderbos. Puur genieten van het licht, ook al ren je soms rond om het licht maximaal te kunnen benutten.
Ransuil tussen de herfstbladeren
16-11-2014
Ransuilen zijn prachtige, slanke vogels die je in de zomer maar moelijk te zien krijgt. Als in de herfst het bladerdek minder dicht wordt en de ransuilen zoeken ook nog eens vaste, gezamenlijke slaapplaatsen op heb je betere kansen om deze soort te zien en te fotograferen. En wat is er nou mooier dan de kleur van de rode herfstbladeren terug te zien in de prachtige ogen van een ransuil?
Badderend in paars
16-10-2014
Het is al even geleden dat ik in de vogelfotografiehut van Han Bouwmeester op de Lemelerberg zat. Maar inmiddels heb ik wat tijd gevonden om de resultaten uit een groot aantal foto's te filteren en aangezien de verscheidenheid in soorten klein was en vooral de badderende foto's letterlijk spetterend waren hierbij een kleine selectie van slechts 2 soorten. Het roodborstje en de koolmees.
Mistige zonsopkomst
03-10-2014
Afgelopen weekeinde hebben we een prachtige ochtend gehad met mist, een opkomende zon erdoor en grauwe ganzen op het water. Hoewel de mist soms misschien net een klein tikje te dicht bleek waren het toch bijna perfecte omstandigheden om de verstilling van zo'n mistige ochtend vast te leggen. Ter plekke had het geluid van de grauwe ganzen een absoluut mystieke toevoeging, dus tijd voor een video!
De verpopping van een kleine vos
20-09-2014
Een poosje terug kon ik een bijzonder proces vastleggen: namelijk de rups van een kleine vos die transformeerde in een pop. Helaas bleek deze en een aantal andere rupsen allemaal geparasiteerd waardoor ik de ontpopping tot vlinder heb moeten missen. Volgend jaar weer een kans, maar het maakt deze transformatie er niet minder bijzonder op!
Kleine zonnedauw aquarel beelden
09-09-2014
Kleine zonnedauw is wat mij betreft een van de meest fotogenieke plantjes van Nederland, mede door de prachtige dieprode kleur en de druppeltjes zoete vloeistof die dit vleesetende plantje gebruikt om zowel insecten te lokken als te vangen. Insecten die in de kleverige tentakels belanden en blijven kleven worden door het plantje langzaam verteerd om zo extra voedingsstoffen binnen te krijgen.
Bloeiende heide met verschillende aanpak
03-09-2014
Bloeiende heide is een prachtig onderwerp voor natuurfotografie: landschappen fleuren op, achtergronden voor vogels of libellen kleuren paars, een uniek moment ieder jaar die helaas maar kort duurt. Maar dit jaar heb ik voor het eerst geprobeerd de heide zelf als op zich staand onderwerp vast te leggen.
Bedauwde paardenbijter man
29-08-2014
Een bijzonder detail aan sommige libellensoorten is dat ze in de vroege ochtend bij lage temperaturen veel fletser van kleur zijn dan overdag. Zo ook deze paardenbijter man die overdag helder blauw is. Qua kleur heb ik ze dus liever overdag, maar de dauw en de mogelijkheden tot forse close-ups geven weer hele andere kansen.
Bandheidelibel in bloeiende heide
23-08-2014
De heide bloeit doorgaans maar een week of 2 en de echte top is dus maar kort. Als libellenliefhebber zijn heidelibellen in de heide natuurlijk een erg leuk onderwerp, maar de bandheidelibel is een soort van pioniershabitats. Toen ik dus een bandheide in de buurt van een ven midden op de heide tegen kwam was ik positief verrast. Een buitenkansje die ik met beide handen aangegrepen heb!
Dambordjes
11-08-2014
Het dambordje is een prachtige vlinder die je misschien in de familie van de witjes zou plaatsen. Hij hoort in het echt bij de zandogen, maar wat maakt het ook uit wat het is, het is vooral een ontzettend fotogenieke soort. En ik mocht hem vastleggen tijdens een dagje België. Bij deze een rustige registratie en een wat creatievere benadering.
Beekoeverlibel en bokeh
04-08-2014
Doorgaans ben ik een fan van het warme licht rond zonsopkomst en ondergang. Maar overdag met wat harder licht kun je ook nog prima met tegenlicht spelen: een beetje overbelichten, wat gebruik van schitteringen in het water voor een mooi bokeh patroon in de achtergrond en je krijgt een meer stemmig beeld met koele tinten. Minstens net zo mooi als alle warme kleuren!
Nieuwe plantensoorten vastgelegd
30-07-2014
Naast de orchideeën categorie die ik recent heb geïtroduceerd fotografeer ik de laatste tijd ook steeds vaker andere planten. Een echte lijn en aanpak zit er niet in, zodra een plantje er mooi bij staat, fotogeniek is of als waardplant dient voor vlinders vind ik het boeiend er een mooie foto van te maken. Tijd voor de eerste resultaten met een verscheidenheid aan kleuren!
Mist, dauw en zon
26-07-2014
Dauw, mist en zon. Een gouden combinatie, vooral samen met verschillende grassen. Normaal gesproken fotografeer ik graag een libelin zo'n setting, maar soms kan het ook gewoon de moeite zijn om dit zonder speciaal focuspunt in je beeld te fotograferen. Een soort van softe aquarel ontstaat er dan. Bij deze twee beelden van een mooie ochtend, èèn met en èèn zonder libel.
Planten geïntroduceerd in mijn soortenlijst!
08-07-2014
Als natuurliefhebber heb ik een speciale passie voor insecten. Vogels zijn ook populair, maar de laatste tijd winnen ook de planten in aandacht. Wat begon met een plantengids, zodat ik waardplanten van vlinders kon herkennen, mondde de laatste tijd uit in het steeds meer waarderen van mooie en fotogenieke planten.
De zeldzame, mooie en bijzondere dwergjuffer
19-06-2014
De dwergjuffer sprak mij al jaren tot de verbeelding: het kleinste juffertje van Europa, slechts 2,5 centimeter groot, slank gebouwd en een verborgen leven. Dat trekt mij als libellen liefhebber toch aan. Ook de mooie kleuren van het beestje en vooral het (soms) witte pterostigma maakt ze aantrekkelijk.
De bosparelmoervlinder vastgelegd
14-06-2014
Soms heb je van die soorten, die je jaren geleden voor het laatste hebt vastgelegd. En als je dan weer eens door je eigen soortenlijst bladerd ben je niet echt tevreden over de beelden. In mijn geval was de bosparelmoervlinder een van deze soorten die dit jaar op het programma stonden om te verbeteren. En dat is best gelukt vind ik zelf!
Weidebeekjuffer close-ups
09-06-2014
Soms slapen weidebeekjuffers met hun vleugels gespreid. Een prachtige kans om ze eens frontaal te fotograferen omdat de gespreide vleugels dan een mooi lijnenspel vormen en een natuurlijke omlijsting rond de kop van het dier. Bij deze een een mooi kopportret, aangevuld met een close-up van de prachtige vleugels van deze soort.
Bedauwde viervlek in tegenlicht
30-05-2014
De viervlek is een van mijn favoriete libellen. De soort is algemeen en kun je daarom gemakkelijk op veel verschillende plekken tegenkomen. Dat betekend ook in verschillende vegetaties en misschien wel de mooiste is in een veld met zuring. Zowel de viervlek als het rood van de zuring komt prachtig uit in tegenlicht. Vooral als je stevig onderbelicht.
De weidebeekjuffer in fluitekruid
23-05-2014
In mijn zoektocht naar sfeervolle beelden van insecten blijft de weidebeekjuffer een van mijn favoriete soorten. Zelfs een eenvoudige registratiefoto van deze juffer is al gauw mooi omdat het dier zelf zo fotogeniek is. Maar in mijn zoektocht naar sfeer wilde ik deze soort graag combineren met een fotogenieke setting: fluitekruid.
De tweevlek in Noord Frankrijk
13-05-2014
Afgelopen week heb ik mogen genieten van een tripje naar Noord Frankrijk en zuid België. Het doel: eerst uitsluipende tweevlekken in Noord Frankrijk en daarna een eindje naar het oosten rijden voor een bezoek aan de roemruchte Viroinval voor vlinders en orchideëen. Voor het uitsluipen van de tweevlek heb je half mei de beste papieren en dus hebben we het minder mooie weer getrotseerd.
Oranjetipjes in de vroege ochtend
30-04-2014
Tja... de oranjetipjes. Misschien wel het meest gefotografeerde vlindertje van Nederland (en terrecht). Prachtig oranje doorschijnende vleugels bij de mannetjes, de gewoonte om mooi te gaan zitten op pinksterbloemen. Maar maak er maar eens iets origineels van. Bij deze twee foto's met wat meer ruimte om het onderwerp.
Close-up van de vleugel van een smaragdlibel
21-04-2014
Een close-up van de vleugel van een uitgeslopen smaragdlibel had ik al vaker aan lopen denken, maar door de extreme vergroting is het technisch een hele uitdaging: voldoende scherptediepte behalen is niet altijd makkelijk, zeker niet omdat er altijd wel wat wind staat en een libel dan al gauw continu om zijn as draait met de wind mee.
Appelvinken en meer bij vogel-boshut Hoenderloo
14-04-2014
Ik kan niet anders dan reclame maken voor bos-vogelhut Hoenderloo. De appelvink is een werkelijk waar prachtige vogel en hij laat zich op dit moment met enige regelmaat zien bij deze mooie vogelhut. Daarnaast kun je als je een lange dag zit met wat geluk soorten als gaai en boomklever mooi fotograferen.
Geoorde futen
08-04-2014
Afgelopen week heb ik kunnen genieten van geoorde futen in zomerkleed. Het was windstil wat een prachtig vlak wateroppervlak opleverde, een mooi ingredient voor rustige beelden waarin de fuutjes mooi tot hun recht komen. De uitdaging is speciale momenten te pakken en dat is gelukt denk ik.
Bruine winterjuffer in een berijpte setting
27-03-2014
Elke winter staat een winterjuffer mooi onder de rijp op het verlanglijstje. Niet elke winter lukt het en deze winter leek voorbij te gaan zonder goede kansen. Gelukkig hadden we op het laatste nippertje nog een keer een prachtige, heldere en koude nacht waarin de rijp prachtig aangroeide.
Baltsende futen
22-03-2014
De balts van de fuut is een prachtig gebeuren: al kopschuddend tegenover elkaar, de admiraalhouding (de gespreide vleugels) en als climax de penguindans. Alleen de namen voor het gedrag laten al zien dat het iets bijzonders is. Afgelopen week heb ik een deel van de balts vast kunnen leggen: voor het hoogtepunt moet ik nog een keertje terug.
Blauwe heikikkers en padden in tegenlicht
14-03-2014
Sommige zaken in de natuur zijn zo bijzonder dat je mensen er echt mee kan verassen. Als ik mensen vertel dat ik in maart elk jaar weer mijn best doe om blauwe kikkers te fotograferen in Nederland dan word je soms niet geloofd. Maar voor de natuurfotograaf is het een bekend fenomeen: de heikikker die prachtig blauw kleurt in de paartijd.
Sneeuwklokjes in het engelse werk
28-02-2014
De beste tijd voor sneeuwklokjes is in no-time voorbij, maar gelukkig heb ik de afgelopen week tijdens een mooie zonsopkomst kunnen spelen met een fotogeniek groepje sneeuwklokjes. Het licht, de klokjes en de setting waren een prachtige combinatie en het gevoel dat het macro seizoen weer op losbarsten staat geeft weer bakken energie.
Bosvogels vastgelegd bij boshut Hoenderloo
25-02-2014
Dankzij het gulle geven van Henri van vliet (eigenaar van boshut Hoenderloo) mocht ik na het winnen van de VNF clubwedstrijd een bezoekje brengen aan de boshut Hoenderloo. Toen ik hoorde dat er steeds een groepje staartmezen voor de hut te vinden was leek het me een mooi moment om de gewonnen waardebon eens te verzilveren.
Wind, vogels en prachtig licht in de kop van Noord Holland
17-02-2014
De daagjes uitwaaien in IJmuiden en op Vlieland smaken naar meer. Vogelfotografie, forse winden en afwisselende wolkenluchten zijn heerlijke fotografische kansen die ik graag pak. Gisteren ben ik een dagje wezen fotograferen op de afsluitdijk en in de havens van Den Oever.
Bruine winterjuffers
31-01-2014
In de winter staat macrofotografie bij mij op een wat lager pitje, maar zodra de temperaturen onder de nul graden zakt gaat het weer kriebelen, want dan behoren winterjuffers weer tot de mogelijkheden. Helaas hebben we nog niet echt veel winter gehad, dus heb ik eens een poging gewaagd bij voorspellingen rond het vriespunt. Er was niet echt rijp, maar dat mag de pret niet drukken!
Sneeuwuil in de duinen van Vlieland
24-01-2014
Afgelopen woensdag kon ik het niet laten om achter een mooie soort aan te gaan. In de duinen van Vlieland liet een sneeuwuil zich prachtig vastleggen. Zowel het beest met zijn helder gele ogen als de schrale setting van de duinen vond ik erg fotogeniek, dus tijd om een dagje die kant op te gaan.
Een heerlijk dagje fotograferen bij de zuidpier van IJmuiden
13-01-2014
Gisteren heb ik mogen genieten van een heerlijk dagje fotograferen op en rondom de pier bij IJmuiden. Het doel was vooral om weer eens wat vogels te fotograferen die je in het binnenland niet voor de lens krijgt. Soorten als de paarse strandloper en de drieteenstrandloper. Maar ook meeuwensoorten zijn leuk om tegen te komen.
Kuifduiker, brilduiker en andere watervogels
11-12-2013
Vandaag heb ik mogen genieten van een heerlijk dagje fotografie. Om te beginnen heb ik bij de Harderhaven geprobeerd een kuifduiker te fotograferen, bij de vogelkijkhut van de lepelaarsplassen werkte een brilduiker erg mooi mee en iets verderop bij de Blocq van Kuffeler lieten de kuifeendjes zich prachtig vastleggen.
Kruisbekken en nog veel meer
05-12-2013
Een week of 2 geleden heb ik een dag doorgebracht in de fotohut van landschap Overijssel / Han Bouwmeester op de Lemelerberg. Een prachtige locatie waar deze zomer vaak kruisbekken gefotografeerd waren, maar die waren al weken niet meer gezien. Maar we hadden flink geluk, want juist toen wij er zaten kwamen deze prachtige vogels toch een keer een minuutje langs.
Lange sluitertijd aan het IJsselmeer
30-11-2013
Een poosje terug ben ik naar de IJsselmeerkust gereden voor de zonsondergang. Het idee en de uitdaging was om met lange sluitertijden in combinatie met golven mooie mistige effecten te creëeren. Doordat de wolken zijwaarts waaiden was het helaas niet zo mooi om de lucht mee te nemen, daarom heb ik voor een abstractere benadering gekozen.
Sperweruil in de achtertuin
26-11-2013
Ik ben niet iemand die heel het land rondhobbelt om vogels te twitchen of te spotten. Maar als er mooie foto's te maken zijn ben ik wel graag van de partij en als het dan ook nog in Zwolle is dan moet je natuurlijk je kans waarnemen als natuurfotograaf. Dus bij deze mijn beelden van de prachtige sperweruil.
Meerdere benaderingen van een paddenstoeltje
24-11-2013
Wanneer ik lekker aan het fotograferen ben en mijn onderwerp geeft me de tijd, dan vind ik het altijd belangrijk om het maximale uit de situatie te halen. De herfst is hiervoor een prachtig seizoen, want een paddenstoel loopt niet weg en het enige wat wel snel kan wisselen in het bos is het licht. Maar het is dan boeiend om te experimenteren met licht, compositie en invalshoek.
Met het waadpak de Hierdense beek in
20-11-2013
Met het waadpak ben ik afgelopen weekeinde de Hierdense beek in gegaan om beelden te maken vanaf vlak boven het water oppervlak. Altijd een beetje spannend, maar het levert wel mooie beelden op en met de heiige omstandigheden en de beuken op hun top was het de moeite waard.
Watervalletje in de Hierdense beek
16-11-2013
Met de kleuren van de beuken op hun top ben ik nog een keertje bij de Hierdense of Leuvenumse beek wezen fotograferen. Het water stond erg hoog waardoor er een mooi watervalletje was ontstaan. Ik heb flink de tijd genomen dit watervalletje te fotograferen en dan zie je dat verschillende benaderingen anders, maar niet per definitie beter zijn. Hier drie verschillende benaderingen.
Bandheidelibel en gouden bokeh
21-10-2013
Vandaag een allerlaatste foto om het libellen seizoen mee af te sluiten. Deze foto van een bandheidelibel had ik een paar weken terug al gemaakt, maar was even aan de aandacht ontsnapt. Wat mij betreft onterecht, dus hier is hij alsnog. De foto is genomen in de vroege ochtend met een groot diafragma (F4) en de opkomende zon weerspiegelt op het water in de achtergrond.
Atalanta op de vlinderstruik
06-10-2013
De atalanta is een grote vlinder die ik het hele seizoen bijna niet gezien had, maar die zich opeens massaal liet zien toen ik dacht dat het min of meer tijd werd voor paddenstoelen. Ze zaten soms met 8 stuks tegelijk op de vlinderstruik en lieten zich gewillig fotograferen.
Zwarte heidelibellen verschillend vastgelegd
29-09-2013
Zwarte heidelibellen horen bij de soorten die het langst blijven vliegen en zo laat in het najaar dus nog te fotograferen zijn. In de afgelopen maand heb ik 2 benaderingen op deze mooie libelletjes losgelaten, met totaal verschillende beelden als resultaat. Vooral de afstand tot het beestje heeft nogal wat impact op het eindresultaat.
De noordse- en de venglazenmaker
23-09-2013
September staat voor mij al enkele jaren gereserveerd voor het zoeken naar de zeldzame noordse glazenmaker. Tot nog toe was het niet gelukt om deze zeldzaamheid te spotten en te fotograferen, maar dit jaar was het eindelijk raak. De venglazenmaker probeer ik al jaren slapend te vinden en ook dat is dit jaar voor het eerste gelukt.
Koninginnenpage in een graanveld
14-09-2013
Tijdens de laatste masterclass macrofotografie heb ik samen met de deelnemers een prachtige ochtend gehad op een mooie locatie. Ter plekke kwamen we verassend veel konginginnenpages tegen op hun slaapplaats. Een prachtige gelegenheid om met het mooiste licht in de vroege ochtend deze prachtige vlindersoort te fotograferen.
Sleedoornpage op guldenroede
10-09-2013
Al drie jaar probeer ik de zeldzame en lastig te fotograferen sleedoornpage mooi op de foto te krijgen. Het was me al wel gelukt om deze zeldzame soort vast te leggen, maar helaas was het beestje wat ouder, zat op een lelijk takje en was hij niet helemaal lekker scherp. Kortom, het moest dus beter. En dat is dit jaar wat mij betreft naar tevredenheid gelukt.
De kleine parelmoervlinder
20-08-2013
De kleine parelmoervlinder was een soort die ik in de buurt eigenlijk niet tegenkom maar al jaren graag eens slapend zou willen fotograferen. Op Texel was het dit jaar helaas niet gelukt, maar in Limburg mocht ik dan toch deze prachtige vlinder met dichtgeklapte vleugels fotograferen.
Metaalglanslibel in vlucht gefotografeerd
15-08-2013
De metaalglanslibel is niet echt zeldzaam, maar heel eenvoudig is het niet om ze op de foto te krijgen: ze worden zelden met meer dan 1 of 2 dieren gezien en als je ze ziet vliegen ze eindeloos heen en weer. Gelukkig blijven ze soms even stil hangen in de lucht en de uitdaging is om dat moment vast te leggen.
Gentiaanblauwtje onder de dauw
10-08-2013
Het gentiaanblauwtje is een zeldzame, kwetsbare soort die ik graag nog eens beter op de foto wilde krijgen dit jaar. Ik had al eens een foto van een oud versleten beest, maar het werd tijd voor een vers beest mooi onder de dauw. Een poosje terug is het gelukt om deze vlindersoort te vinden en te fotograferen.
2 nieuwe vlindersoorten
03-08-2013
Een poosje gelden mocht ik op 1 dag 2 nieuwe soorten dagvlinders fotograferen. Dat is toch wel uniek, zeker als het vlak bij huis gebeurt. In de omgeving van Deventer kwam ik zowel de kleine ijsvogelvlinder als de eikenpage tegen. Beide bosvlinders zijn vrij zeldzaam, maar hebben wel een bijzonder goed jaar dit jaar.
Nog een tweetal heideblauwtjes
29-07-2013
Dit jaar kon ik het niet laten om, ondanks het feit dat ik al een paar prachtige platen had kunnen maken van heideblauwtjes, nog meer tijd aan deze vlindertjes te besteden. Ik had het gevoel dat er nog meer haalbaar was. Misschien is het niet zozeer mooier dan de andere beelden, maar anders zijn deze twee resultaten in ieder geval!
Heideblauwtjes
25-07-2013
Heideblauwtjes zijn om meerdere redenen een geweldig mooi foto onderwerp. Allereerst zijn het natuurlijk gewoon mooie, fijne vlindertjes. Maar in de 2e plaats komen ze lokaal in enorme aantallen voor, waardoor het vaak lukt om een mooi vers veestje op een fotogeniek plekje te vinden.
Mannetje beekoeverlibel
16-07-2013
De beekoeverlibel is een mooi libelletje. De mannetjes zijn lichtblauw berijpt met een mooi heldergeel pterostigma. Als ze jong zijn zijn ze geel en het mooiste moment om ze te fotograferen is als ze net blauw berijpt zijn. Zo'n mannetje kwam ik een poosje geleden tegen en die heb ik mooi op de foto kunnen zetten.
Viervlekken en dauw; een mooie combinatie!
12-07-2013
De viervlek is zo'n algemene soort dat je hem al gauw voorbij loopt. Laat staan dat je specifiek voor de viervlek het veld in gaat. Eigenlijk zonde, want het is een ongelofelijk mooi en fotogeniek beestje. Dus toen er een poosje geleden eindelijk eens kans was op dauw ben ik het veld maar eens in gegaan.
Interactie tussen weidebeekjuffers
08-07-2013
Soms heb je weer inspiratie voor een foto. In de zoektocht naar plaatjes die meer zijn dan registratie wilde ik erg graag een weidebeekjuffer in vlucht fotograferen. Technisch krijg ik dat niet voor elkaar met allerlei triggers en sensoren, dus heb ik gebruik gemaakt van het gedrag van rivaliserende mannetjes.
Zuidelijke keizerlibel en slanke oeverlibel
03-07-2013
De laatste soorten die ik in Turkije heb fotograferen zijn de zuidelijke keizerlibel en de slanke oeverlibel. Beiden zijn zeker niet zeldzaam, maar laten zich nog niet zo gemakkelijk fotograferen. De slanke oeverlibel vind ik fotogeniek vanwege zijn bijzondere bouw, de zuidelijke keizer moet het van haar kleuren hebben.
Ivoren en berijpte breedscheenjuffer
27-06-2013
Het einde van de foto's van Turkije komt langzaam in zicht. Dit is de op een-na-laatste update en gaat over een mooi en over een zeldzaam beestje. De mooie ivoren breedscheenjuffer en de erg zeldzame berijpte breedscheenjuffer. Alleen de ivoren breedscheen heeft ook daadwerkelijk erg brede schenen.
Androchroom vrouwtje weidebeekjuffer
25-06-2013
Geen nieuwe soort dit keer, maar een ondersoort. De weidebeekjuffer komt ook in Nederland algemeen voor, maar in Turkije heb je een ondersoort zitten die er heel anders uitziet: het donkerblauw in de vleugel loopt helemaal door tot de vleugeltop.
Oostelijke vuurlibel en meer klein grut
21-06-2013
In Turkije kom je een hoop kleine libelletjes tegen die ook nog eens een hoop op elkaar lijken. Leuk voor een soortenjager. Nou maak ik het liefst creatieve foto's, maar dat is niet altijd mogelijk en als libellenliefhebber kan ik het dan niet laten ook deze leuke libelletjes te registreren op de gevoelige plaat.
De fotogenieke oriëntjuffer
19-06-2013
De oriëntjuffer is een waterjuffer die wel heel erg afwijkt van andere waterjuffers door zijn robuuste bouw en pigment in de vleugels aan de basis en de top. Hierdoor is het wel een erg fotogenieke libel die ik dan ook graag wilde fotograferen. In Griekenland en Turkije is de soort algemeen, maar verder kom je ze niet tegen in Europa.
4 verschillende rombouten
17-06-2013
De rombouten zijn een familie van doorgaans geel-zwart gekleurde libellen. Ze komen voornamelijk bij stromend water voor en zijn daardoor goed vertegenwoordigd in Turkije. Bij deze de overige 4 familieleden die ik heb kunnen fotograferen, maat als meest indrukwekkende soort de vaandeldrager (Lindenia tetraphylla).
Drie verschillende soorten tanglibellen
11-06-2013
De hoofdreden om naar Turkije te gaan was de aanwezigheid van rombouten met verschillende soorten achterlijfsaanhangselen. Zo is het gelukt om drie verschillende soorten tanglibellen te vinden en fotograferen: de donkere tanglibel, de vale tanglibel en de golftanglibel.
Donkere waterjuffer
27-05-2013
De donkere waterjuffer is een van de meest zeldzame libellen van Nederland. De soort komt eigenlijk maar op 1 locatie voor die niet publiek toegankelijk is. Ik had het voorrecht om een telling van deze soort te doen, waardoor de mogelijkheid ontstond om een fotosessie te combineren.
Maanwaterjuffers
22-05-2013
In het voorjaar zijn de maanwaterjuffers mooie beestjes om naar op zoek te gaan. Vooral de mannetjes met hun kleurverloop van lichtblauw naar olijfgroen zijn erg mooi als je ze van dichtbij bekijkt.
De vleugel van een glassnijder
13-05-2013
Tijd voor eens iets anders. De eerste libellen zijn er weer en laten zich mooi fotograferen als ze net uit hun larvehuid zijn geslopen. Bij deze foto heb ik bewust de bewolkte lucht als achtergrond gekozen en een close-up gemaakt van de vleugel. Best bijzonder om eens de beadering en het pterostigma rustig te bekijken.
Oranjetipje in de vroege ochtend
06-05-2013
Al een jaar of 3 probeer ik mijn 'perfecte' oranjetipje foto te nemen. Een mannetje, op een mooi vrijstaande pinksterbloem die nog niet te groot is uitgegroeid, dauwdruppels en tegenlicht. De setting waarin de pinksterbloem staat moet maar 1 soort gras zijn om de foto niet te rommelig te maken.
Blauwborst in tegenlicht
02-05-2013
Elk voorjaar is het weer een feestje: de blauwborsten komen weer aan en proberen al zingend en baltsend hun territorium te claimen. Een mooie gelegenheid voor de natuurfotograaf om er op uit te gaan. Dit jaar kon ik het niet laten om ondanks de prachtige kleuren van het beestje toch ook met tegenlicht te spelen.
Sneeuwklokjes in vallende sneeuw
02-04-2013
Sneeuwklokjes zijn een mooi onderwerp en misschien wel het leukste aan deze bloempjes is dat ze daadwerkelijk soms al bloeien als de sneeuw nog uit de lucht komt. Zo ook dit wel erg koude voorjaar. Niet altijd leuk, maar fotografisch geeft het wel weer bijzondere mogelijkheden.
Sneeuwklokjes
13-03-2013
Met het opnieuw winterse weer moeten de plannen een beetje aangepast worden. Ook al verlang ik naar de libellen en vlinders die binnenkort hopelijk weer vliegen, we moeten nog even andere onderwerpen kiezen. Om toch in de macro stemming te komen ben ik maar eens aan de slag gegaan met sneeuwklokjes.
Pestvogels tussen de rijp
20-02-2013
Tijd voor weer wat meer kleur in foto's. Het valt me op dat in mijn laatste serie elke keer die typische grauwigheid van de winter terugkomt in mijn foto's. Logisch en zeker met zijn eigen charme, maar het blijft dan mooi om weer eens wat kleur als tegenhanger te hebben.
Merel en grote bonte specht
12-02-2013
Om de serie foto's uit de boshut af te maken deel ik in deze blog nog een paar beelden van een vrouwtjesmerel en een grote bonte specht. Nog leuker eigenlijk: ook een foto waarbij die twee het met elkaar aan de stok hebben!
Zwarte mees
09-02-2013
De zwarte mees is een mooi vogeltje dat voornamelijk in gemengde bossen voorkomt. Echt zeldzaam zijn ze niet, maar je komt ze ook zeker niet elke dag tegen. Het bijzondere is dat deze vogeltjes erg tam kunnen worden als ze gevoerd worden en dat leverde een bijzondere ervaring op!
Kuifmees
27-01-2013
Het is al even geleden dat ik een nieuwe soort kon bijschrijven in de soortenlijst. Maar een paar dagen terug heb ik in een gehuurde boshut de prachtige kuifmees op de foto kunnen zetten. Dit mooie vogeltje stond al erg lang op mijn verlanglijstje en ik ben dan ook erg blij dat ik hem zo goed op de foto heb kunnen zetten.
Meer noordse winterjuffers
21-01-2013
Met wat kans op rijp ben ik nog een keer teruggegaan naar de noordse winterjuffers in de hoop de beestjes zelf ook bedekt door een laagje rijp te fotograferen. De grootte van de rijpkristallen viel tegen, maar met een flinke close-up krijg je toch wel een indrukwekkend beeld van de kou die deze kwetsbare diertjes kunnen behappen.
Noordse winterjuffers in de sneeuw
15-01-2013
Dat je libellen kunt aantreffen in de winter is een wondertje wat veel mensen niet weten. Niet zo gek: want een grijsbruin stokje dat de hele winter stil zit in een bos pijpenstro valt natuurlijk niet heel erg op. Maar als libellen liefhebber vind ik het dan toch wel heel erg bijzonder om deze beestjes te vinden en fotograferen.
Dwerggans in de omgeving van Zwolle
11-01-2013
De dwerggans is een soort die lang hard achteruit is gegaan in aantallen en waarvoor acties op touw zijn gezet om de soort weer betere kansen te geven. Erg vaak zie je ze niet, dus als er dan een gezien is op 10 minuten fietsen van mijn huis dan is de keuze gauw gemaakt om te gaan fotograferen.
Roerdompen in het Lauwersmeergebied
29-12-2012
Ik heb voor de kerst een paar prachtige dagen in het Lauwersmeer door mogen brengen. Het weer was niet altijd super, maar een ontmoeting met 2 roerdompen maakte een hoop goed. Normaal gesproken zie je een roerdomp vaak alleen verborgen in het riet, maar dit keer had ik geluk.
Eekhoorns in de sneeuw
14-12-2012
Afgelopen week heb ik met de voorspellingen van veel sneeuw opnieuw de schuilhut van Han Bouwmeester gehuurd. Ik zat dit keer in hut 2 en de eekhoorns werkten vooral geweldig mee. Allereerst dus maar een set beelden van deze slimme en nieuwsgierige zoogdieren.
Vlindertrip in de Eifel
23-11-2012
Het macroseizoen is voor mij met het verdwijnen van de meeste paddenstoelen wel een beetje op zijn eind. Mogelijk dat ijs en sneeuwkristallen nog eens om de macrolens krijgen, maar voorlopig kijk ik een beetje met weemoed terug naar mijn vlinderreis in de Eifel. Een prachtige trip met heel veel verschillende soorten dagvlinders.
Leuvenumse beek
16-11-2012
Voor de voorbereiding van een nieuwe workshop ben ik opnieuw richting de Leuvenumse beek gegaan. Dit keer toen het vrij mistig was (zoals altijd valt het lokaal net weer tegen natuurlijk) en met waadpak om vanuit de beek zelf foto's te kunnen maken. Dit leverde weer een paar prachtige beelden op vind ik zelf.
Herfstlandschappen
30-10-2012
Een poosje terug heb ik tijdens een mooie zonnige dag die mistig startte de tijd genomen om een ochtend over de Veluwe te banjeren, langs de Leuvenumse beek. Dat leverde de onderstaande herfstplaatjes op.
Paddenstoelen!
11-10-2012
Ter voorbereiding op mijn workshop herfstfotografie ben ik de workshoplocatie gaan verkennen. Elk jaar is het toch weer anders en zijn andere percelen het best begroeid met paddenstoelen. Hierbij de resultaten van een ochtendje fotograferen. Er is nog plek in de workshop, dus aanmeldingen zijn van harte welkom!
Vlinders uit de Eifel - Veldparelmoervlinder
27-09-2012
Het heeft een lange tijd geduurd voor ik toekwam aan de foto's, maar in de komende weken wil ik graag wat foto's delen van mijn workshop vlinderfotografie in de Eifel. Als eerste begin ik met een nieuwe soort: de veldparelmoervlinder.
Uitsluipende blauwe glazenmaker
18-09-2012
De blauwe glazenmaker is een mooie, kleurrijke soort die je wel met enige regelmaat ziet vliegen, maar heel vaak kom ik ze niet tegen. Vooral niet stil zittend op locaties die bereikbaar zijn. Een poos geleden kwam ik twee uitsluipende libellen van deze prachtige soort tegen, een buitenkansje om ze goed op de foto te zetten.
Tijd voor wat creatieve tegenlicht opnames!
12-09-2012
De laatste tijd ben ik druk aan het experimenteren met de schitteringen op het water. Deze gebruik ik als onscherpe achtergrond met weinig scherptediepte om zo een schilderachtig effect te creëren. Het harde contrast leent zich goed voor zwart-wit omzetting en vrij harde contrasten in de foto.
Vroege ochtend magie
05-09-2012
Het libellenseizoen begint langzaam op zijn eindje te lopen en ondanks dat ik nog een set foto's heb liggen om te delen is dit een mooi moment om eerst wat anders te laten zien. Dit dodaarsje kon ik deze week vastleggen tijdens een van die prachtige ochtenden waarin het goed koud is.
De laatste libellen uit Limburg
01-09-2012
Als afsluiter voor de fotoserie uit de omgeving van Roermond nog foto's van twee echte libellen: deze uitsluipende paardenbijter en zwarte heidelibel zijn in hetzelfde gebied gefotografeerd. Voor mij was het de eerste keer dat ik de mooie paardenbijter uitsluipend tegen ben gekomen.
Waterjufferfoto's uit Limburg
25-08-2012
Ik heb nog steeds een set foto's uit Limburg staan die de moeite van het tonen waard zijn. In twee updates zal ik deze verzamelen, te beginnen met de waterjuffers. 3 leuke soorten die je niet elke dag ziet, vooral de kanaaljuffer en tangpantserjuffer kom ik niet elke dag tegen.
Nieuwe soort: donker pimpernelblauwtje
21-08-2012
Het is een poos geleden dat ik vlinderfoto's kon uploaden. En dat komt voornamelijk doordat het een ontzettend beroerd vlinderjaar is, vermoedelijk heeft het droge voorjaar van 2011 veel rupsen de das om gedaan. Maar hier dan toch een vlinder en niet de minste: het donker pimpernelblauwtje.
Beekoeverlibellen
08-08-2012
De beekoeverlibel is een mooie libel die goed slapend te vinden is, mits je op de juiste plekken zoekt. Ze zijn niet algemeen en typische soorten van nieuw ontwikkelde natuur. Je komt ze dus niet bepaald overal tegen en het is dan ook zekerleuk om ze te kunnen fotograferen in een prachtig ontwikkelingsgebied in Limburg.
Nieuwe soort: de gaffellibel
06-08-2012
De gaffellibel is in Nederland erg zeldzaam. Voor goede locaties buiten Nederland zit je al gauw in midden Frankrijk. De te gaver om deze mooie romboutsoort in Nederland te kunnen fotograferen. Geen fototechnisch indrukwekkende plaat, maar wel een prima foto van een erg bijzonder dier.
Tengere grasjuffers
01-08-2012
De jonge vrouwtjes van de tengere grasjuffer zijn bijzonder leuke beestjes: niet alleen zijn ze vrij zeldzaam (iets wat altijd boeiend is voor de liefhebbers), maar ze zijn ook nog eens knaloranje. En dat alleen als ze nog jong zijn, want ze verkleuren naar olijfgroen of een bijzondere kleur blauw als ze ouder worden.
Prachtige libellentrip Limburg
25-07-2012
De afgelopen 2 dagen heb ik mogen genieten van een prachtige trip naar Limburg. In de omgeving van de Roer heb ik gezocht naar zeldzame libellensoorten en natuurlijk mooie foto omstandigheden. Dit heeft een enorme set foto's opgeleverd, waarbij vooral de vroege ochtendopnames voor mij erg geslaagd zijn.
Uitsluipende rivierrombout
10-07-2012
De rivierrombout is een zeldzame libellensoort die lange tijd verdwenen was uit Nederland. Gelukkig is de waterkwaliteit sterk verbeterd en heeft de soort de weg terug weten te vinden. Het bijzondere aan deze rombouten is dat ze uitsluipen op zandstrandjes langs de rivier.
Bedauwde viervlekken
24-06-2012
Soms heb je van die zeldzame ochtenden waarin dauwvorming optimaal is. Een mooie gelegenheid om libellen te zoeken die dan doorweekt zijn. Een week geleden kreeg ik zo'n mooie kans. Je moet om 4 uur je nest uit, maar voor mij is het dat meer dan waard!
Zilveren maan in ochtendsferen
12-06-2012
De zilveren maan is in Nederland een zeldzame parelmoervlindersoort. Ik kon deze prachtige vlinder fotograferen terwijl hij zich opwarmde in de eerste zonnestralen. De dauw (die ook zeldzaam is tegenwoordig) maakt het voor mij weer een van mijn betere vlinderfoto's.
Nederlandse zeldzaamheden
06-06-2012
In Nederland gaat het bijzonder goed met de libellen. Een paar soorten zijn helaas hard achteruit gegaan, waaronder de speerwaterjuffer. Deze soort staat als uiterst kwetsbaar op de rode lijst. Een geweldige nieuwkomer die zelfs het nieuws heeft gehaald is de sierlijke witsnuit. Beide soorten heb ik dit jaar kunnen vereeuwigen.
Bokeh bubbels!
03-06-2012
Grafisch gezien ben ik altijd een enorme fan van tegenlicht in combinatie met dauwdruppels. Niet altijd laat een plek en omstandigheden hier ruimte voor, maar dit azuurwaterjuffertje zat op een perfect plekje om hier mee te spelen. Ik ben dan zelf ook erg tevreden met het resultaat. Een macrofoto zoals ik ze zelf graag zie.
Smaragdlibel in vlucht
26-05-2012
Al tijden liep ik met een plaatje in mijn hoofd van een smaragdlibel in tegenlicht en in vlucht. Vanmorgen is het me dan ook gelukt om dit op de gevoelige plaat vast te leggen! Omdat ik moeilijk kan kiezen een aantal varianten op dit thema.
Gevlekte witsnuit
22-05-2012
Een bijzondere libellensoort die op dit moment rondvliegt is de gevlekte witsnuit. Mannetjes op kleur hebben een mooie gele vlek terwijl de andere vlekken oranjerood worden, maar een vers exemplaar ziet er ook erg mooi uit met de grote, heldergele plekken. De soort is vrij zeldzaam en dus extra leuk om op de foto te zetten!
De verpopping van het oranjetipje
18-05-2012
Een van de meest spectaculaire dingen die je in de 'kleine' natuur tegen kan komen is de transformaties die insecten kunnen doorgaan. Een libellenlarve die uit het water komt, zijn jasje uitdoet en als volwassen libel tevoorschijn komt. Recentelijk heb ik mogen waarnemen hoe een oranjetipje rups zijn huidje afgooid.
Nog een uitsluipende noordse witsnuit
11-05-2012
Witsnuiten zijn veelal lastig mooi op de foto te zetten omdat ze vaak op de grond of op lelijke takjes gaan zitten. De beste manier om deze soorten dan ook te fotograferen is door het zoeken van uitsluipende exemplaren. Soms lukt het dan om mooie foto's te maken en vooral bij deze foto vind ik de bruintinten in de heide erg mooi uitkomen.
Een sprookjesbos van blauwpaars en diepgroen
03-05-2012
Het Hallerbos in de buurt van Brussel stond al jaren op mijn verlanglijstje: dit jaar is het eindelijk zo ver gekomen dat ik die kant op ben gereisd. En ik moet zeggen, ik heb geen seconde spijt gehad. Dit bijzondere bos is werkelijk waar een bijna magisch stukje natuur van ongekende schoonheid!
De eerste echte libel: een noordse witsnuit
28-04-2012
De eerste echte libel van dit jaar is voor mij de noordse witsnuit: omdat ik eigenlijk nog geen acceptabele foto's van deze algemene soort had ben ik op zoek gegaan naar een vers, net uitgeslopen dier dat zich wat makkelijker laat fotograferen dan de oudere dieren.
Ringsnaveleend en zomertaling
24-04-2012
Het grauwe weer belemmerd voor mij nog een beetje het macroseizoen: dauw word momenteel vooral vervangen door regendruppels en dat is toch minder mooi. Gelukkig is het nog een goede tijd voor vogels en heb ik wat tijd gestoken in een tweetal eendensoorten.
De eerste watersnuffel van dit jaar
20-04-2012
Fototechnisch is het lastig om creatieve foto's te maken van waterjuffers. Maar in dit geval wil ik toch graag deze foto delen. Niet alleen komen de kleuren mooi overeen maar er is een leuk detail bij deze foto te vermelden: het is de eerste waarneming van een watersnuffel in 2012. Toch leuk om te delen dacht ik dus!
Oranjetipje op berijpte pinksterbloem
16-04-2012
Oranjetipjes heb ik al veel gefotografeerd, maar nog niet eerder had ik ze terwijl er nog nachtvorst was. Vandaag lukte het dankzij een prachtige koude nacht om een oranjetipje te fotograferen op een berijpte pinksterbloem. Omdat de foto vlak voor zonsopkomst genomen is zijn de kleuren koel.
Grutto in het lange gras
09-04-2012
De grutto op het paaltje is natuurlijk een icoon en ook door mij vaak en graag gefotografeerd. Maar in het lange gras is deze prachtige, oer-Hollandse vogel eigenlijk pas echt op zijn plek. Ik ben dan ook erg blij met deze foto van een foeragerende grutto.
Opnieuw de bosanemoon
02-04-2012
Toen afgelopen week de zon nog scheen kon ik het niet laten nog een keertje te proberen een paar mooie foto's te maken van bosanemonen. Ze bloeien maar kort, dus je moet er nu even van genieten. Ik heb geprobeerd twee totaal verschillende beelden te maken.
Bosanemoon bij zonsondergang
28-03-2012
Vlak voordat de libellen en vlinders weer beginnen te vliegen heb je altijd nog een leuk en interessant onderwerp voor macrofotografie: de bosanemoon. Dit tere bloempje groeit vooral in boomrijke stukken en is een geliefd onderwerp bij natuurfotografen. Ook ik heb geprobeerd dit bloempje te portretteren.
Snel veranderende omstandigheden
21-03-2012
Zo eens in de zoveel tijd moet ik gewoon even genieten van mijn favoriete landschap in Nederland: het Kootwijkerveen. Als er ochtendmist beloofd word met een zonnetje en weinig wind is het een prachtig plekje. En toch elke keer komen de foto's er weer anders uit.
Baardmannetjes
17-02-2012
De winter is (mits de weersomstandigheden echt winters zijn) een mooie tijd voor de vogelfotograaf. De laatste open plekken en wakken bevatten grote concentraties watervogels, vogels komen massaal op voer af en een ander leuk vogeltje dat met wat geduld te fotograferen is: het baardmannetje...
Sluipende waterral
11-02-2012
De waterral is een schuwe vogel die normaal gesproken eigenlijk niet gezien word omdat hij verborgen in het riet leeft. Wanneer er ijs ligt kan hij minder makkelijk voedsel vinden en komt hij vaker open en bloot in beeld.
Meeuwen in de sneeuw
05-02-2012
Eindelijk is het weer zo ver, sneeuw! Je hoort een hoop mensen klagen, maar voor mij HET moment om naar buiten te gaan. Even via de supermarkt voor een brood. Dan door naar de lokale parkvijver waar ik weet dat er honderden hongerige meeuwen wachten. Voeren maar en schieten. Al klinkt dat makkelijker dan het in de praktijk is.
Prachtige ochtend in de lepelaarsplassen
16-01-2012
Heel veel winter hebben we helaas nog niet gehad, dus als het dan raak is moet het gebeuren. Vanmorgen heb ik besteed om een winterse sfeer in de lepelaarsplassen te vangen. Het eerste zonlicht geeft deze koude setting een warme sfeer die bij mij toch het gevoel van een heerlijke winterochtend oproept.
Zonsondergang op het Kootwijkerzand
09-01-2012
Ik was nog niet helemaal tevreden met mijn foto van het Kootwijkerzand die ik een poosje geleden hier getoond heb. Het bewolkte weer is niet altijd leuk, maar zolang de zon er af en toe doorkomt kan het wel heel interessant zijn voor landschapsfotografie.
Alk in winterkleed
04-01-2012
Op oudejaarsdag heb ik een rondje Lauwersmeer gedaan. Het weer was niet best, maar ik had erg veel zin er toch even lekker uit te gaan. Op waarneming had ik gezien dat er een alk gezien was in de haven van het Lauwersmeer, dus ik hoopte dat ook ik dit leuke vogeltje zou kunnen fotograferen...
Bewolkt Kootwijkerzand
30-12-2011
Het weer valt niet echt mee. Met veel bewolking en grauw weer hebben we nog niet echt het winterweer waar je als fotograaf op hoopt, maar desalniettemin ben ik toch maar eens langs het Kootwijkerzand geweest. Met wat geluk krijg je met zo veel wolken prachtige zonsopkomsten.
Gezegende bomen
14-12-2011
Ik kwam deze bomen op weg naar de IJsselmeerkust en besloot vanwege de wisselende wolken te wachten op mooi licht. Dat kwam er in de vorm van deze zonneharpen. Dat de bomen schuin groeien vond ik het geheel compleet maken.
IJsselmeer bij storm
07-12-2011
Vandaag ben ik bij windkracht 8 richting het IJsselmeer gereden. Vanwege de stevige westenwind waren er flinke golven, die gecombineerd met de afwisselende wolkenlucht voor mooie plaatjes zorgde. Het is een hele uitdaging je apparatuur nat te houden met al die opspattende en stuivende golven.
Witgatje vanuit de drijvende schuilhut
29-11-2011
De afgelopen week heb ik bij meer zonnig weer geprobeerd weer een andere stijl foto's te maken vanuit mijn drijvende schuilhutje. De wind bleek wat harder dan ik had gewild en de nevel die voorspelt was bleef ook uit, maar toch heb ik met veel plezier in het water gelegen.
Te water met mijn drijfhutje
22-11-2011
Het is ontzettend lang geleden, maar ik heb goede voornemens om weer wat vaker met mijn drijfhutje in actie te komen. Met de mist en het windstille weer heb ik al een mooie gelegenheid gehad en is het gelukt om een paar mooie platen maken.
Beukenbos in de herfst
09-11-2011
Met de herfst hoop ik altijd op mist. Hoe dikker hoe beter om in het bos de kleuren mooi uit te laten komen en een stuk rust te creëren doordat de achtergrond vervaagd en verdwijnt. Deze herfst viel het allemaal niet mee, maar vanmorgen iets aan de late kant voor de herfstkleuren was er dan toch een redelijke hoeveelheid mist.
Vogelfotografie vanuit een boshutje
02-11-2011
Voor een vogelfotograaf zijn er verschillende manieren om vogels dichtbij voor de lens te krijgen. Het lokken van vogels met voer is een goede optie. Bij gebrek aan een tuin heb ik geprobeerd toestemming te krijgen om in een bos in de buurt een hutje op te zetten, maar zonder geluk.
Herfst in de Belgische Ardennen
28-10-2011
De herfst is een prachtig seizoen om een eindje naar het zuiden te rijden. Ik ben een paar daagjes met Margreet naar de Belgische Ardennen geweest. Prachtige hoogteverschillen, uitzichten, herfstkleuren en beekjes. Ik had gehoopt op wat mist en windstille omstandigheden, maar dat zat er helaas niet in.
Paddenstoelen in het Schokkerbos
22-10-2011
Het Schokkerbos is een bosgedeelte dat onderdeel uitmaakt van Schokland. Het is gemengd bos met essen, sparren, populier en beuk. Genoeg paddenstoelen vanwege deze afwisseling.
Grondmist boven de lepelaarsplassen
13-10-2011
Vanmorgen ben ik voor het Flevolandschap wezen fotograferen. De voorspellingen waren erg goed, dus ik hoopte op een dun laagje mist boven de rietvelden en dat viel precies naar verwachting uit. Toen de zon net boven de horizon de mist warm kleurde was het plaatje compleet.
Een prachtige ochtend tussen burlende edelherten
02-10-2011
Ik heb afgelopen week een bijzonder spectaculaire ochtend meegemaakt tussen de edelherten. In het prachtige heuvelachtige landschap van de Veluwe kon ik de bronst meemaken, fotograferen en filmen.
Ree in herfstsetting
23-09-2011
Vorige week heb ik een ochtend rond kunnen lopen op het planken wambuis bij Ede. Een prachtige locatie waar het barst van het wild. In 1 ochtend heb ik 7 reën gezien, 2 zwijnen, een hert en een hinde met kalf. Vanaf de Valenberg kon ik dit reetje fotograferen met het eerste licht.
Bedauwde zwarte heidelibellen
18-09-2011
De herfst komt steeds dichterbij en het libellenseizoen loopt hard op zijn eindje. Gelukkig zijn er ook op het einde nog een paar fotogenieke late soorten, zoals de zwarte heidelibel. Bij deze een mooie foto van deze soort in de vroege ochtend, onder de dauw. De lichte pijpenstrootjes laten de donkere libel mooi uitkomen.
Drentse landschappen
04-09-2011
Sommige plekjes in Drenthe lijken nog echte oer natuur, zoals je dat op grote schaal in Scandinavië tegen kan komen. Bossen met veel naaldbomen, open plekken met heide, zonnedauw en vennen met enorme kussens veenmos en pitrus als begroeiing. Een mistige ochtend is perfect om de sfeer van deze natuur te vangen.
Bloeiende heide
25-08-2011
De enorme hoeveelheden water de laatste tijd zijn erg frustrerend, maar soms heb je toch nog wat voordeel van de situatie: dankzij de overvloedige regen bloeit de heide extra mooi paars en als het dan een keertje helder is krijg je mooie mistvorming. De perfecte gelegenheid dus voor een landschapsfototje.
Tengere pantserjuffer
21-08-2011
De tengere pantserjuffer is een soort die vooral bij vennen in vochtige heidegebieden gevonden word. Dankzij het natte weer is de heide dit jaar prachtig paars wat dus goede gelegenheden geeft tot mooie opnames. In dit geval heb ik tijdens een mistige ochtend gespeeld met remote flitsen.
Jong vrouwtje tengere grasjuffer
16-08-2011
De tengere grasjuffer is een bijzondere waterjuffer. Nauw verwant aan het lantaarntje blijkt als je het mannetje bekijkt, maar de soort is een stuk zeldzamer en voornamelijk gebonden aan nieuw ontstane plasjes. Wat de soort bijzonder maakt voor mij als fotograaf is dat de vrouwtjes als ze jong zijn prachtig helder oranje zijn.
Het pimpernelblauwtje
10-08-2011
Het pimpernelblauwtje is een van Nederlands meest zeldzame vlinders en kan slechts op 1 locatie worden gevonden waar hij bovendien opnieuw geïtroduceerd is. Het is een eind rijden naar Brabant, maar het moest er toch eens van komen. De soort stond al twee jaar op mijn verlanglijstje.
Icarusblauwtje in tegenlicht
05-08-2011
De laatste paar updates bevatten voornamelijk meer registrerende foto's van leuke en bijzondere soorten. De hoogste tijd om dus weer eens een mooie sfeerplaat te delen in mijn favoriete setting: zonsopkomst, dauw en tegenlicht. In dit geval van een icarusblauwtje.
Uitstapje Eifel voor het bleek blauwtje
01-08-2011
Een van de soorten die verre van zeldzaam, maar toch onwijs de moeite is is voor mij het bleek blauwtje. Dit prachtige beestje is echt flets wit-blauw van boven wat ik persoonlijk ontzettend mooi vind. Ik had ze in Frankrijk al eens gezien en gefotografeerd, maar nog nooit had ik ze slapend gevonden.
Vale argusvlinder
28-07-2011
De vale argusvlinder is een vlinder met een erg klein verspreidingsgebied. De soort komt alleen voor op een aantal eilanden in de middellandse zee: Corsica, Sardinië, Capraia en Montecristo. Ter plekke is hij wel erg algemeen.
Vlinders op echte kamille
10-07-2011
Vanmorgen had ik een bijzonder mooie ochtend: ik heb een plekje waar echte kamille in grote hoeveelheden bloeit en daardoor ook veel vlinders aantrekt die op de nectar afkomen. Als je dan op een ochtend met veel dauw zowel een bruin zandoogje als een zwartsprietdikkopje slapend kan vinden kun je mooie plaatjes maken.
Bloedrode heidelibel
05-07-2011
De bloedrode heidelibel is niet bepaald een zeldzame soort, maar ik had er toch nog steeds geen echt goede foto van. Ik ben dus blij dat ik de oude foto in mijn soortenlijst kan vervangen door een stuk betere opname van dit mooie libelletje dat herkenbaar is aan zijn volledig zwarte poten.
Twee zuidelijke waterjuffer soorten
27-06-2011
Naast libellen komen er natuurlijk ook waterjuffers voor op Sardinië. Lastiger om daar een bijzondere foto van te maken, maar toch wel leuk om ze te fotograferen vanwege het feit dat ze in Nederland niet voorkomen of zeldzaam zijn. Deze gaffelwaterjuffer is toch wel sfeervol geworden.
De noordelijke bandgrondlibel
22-06-2011
De noordelijke bandgrondlibel is een soort die voornamelijk in Afrika voorkomt en in Europa slechts op een handjevol locaties voorkomt. Sardinië is een van die weinige Europese locaties. Dit libelletje is erg mooi en opvallend door de banden over de vleugels en ik ben dan ook erg blij met deze bijzondere waarnemingen en foto's.
Prachtige trip naar de Eifel - preview
26-05-2011
De laatste update is iets langer geleden dan jullie van me gewend zijn, maar ik heb me vier dagen mogen vermaken in de Eifel. Een prachtige trip met ongelofelijk veel bloeiende veldbloemen en mijn doel: vlinders. Binnenkort een volledig reisverslag, maar eerst een kleine preview van een nieuwe soort: het dwergblauwtje.
Weidebeekjuffers in de Kampina
06-05-2011
Naast de beekrombout is in Brabant ook de weidebeekjuffer in grote aantallen aanwezig. Een prachtig beest en daarmee ook een dankbaar onderwerp. Uiteraard kun je weidebeekjuffers ook dichter bij huis vinden, maar als ik ze mooi tegenkom kan ik het niet laten ze op de foto te zetten.
Beekrombout in Brabant
02-05-2011
Al 2 jaar staat deze mooie rombout op mijn verlanglijstje, maar omdat de beste plekken niet bepaald om de hoek zijn was het er nog niet van gekomen. Het kost een trip naar Brabant, maar nu mag ik dan super tevreden zijn met mijn foto van de beekrombout.
Binnenkort zal ik hier ook foto's van weidebeekjuffers laten zien.
Uitsluipende glassnijder
26-04-2011
Vorig jaar is het mij gelukt om een uitsluipende bruine korenbout vast te leggen. Ik had het gevoel dat het beter kon, dus dit jaar ben ik opnieuw op zoek geweest naar uitsluipende libellen. Of de serie nu beter is dan de serie van vorig jaar weet ik niet, maar de glassnijder komt in veel kleinere aantallen voor.
Een dagje Oostvaardersplassen
19-04-2011
In het kader van een 1-op-1 workshop vogelfotografie ben ik samen met een deelnemer afgelopen zaterdag een dag wezen fotograferen in de Oostvaardersplassen. Een top gebied met veel vogels, goede kijkhutten en vele mogelijkheden. Het licht had soms wat spectaculairder kunnen zijn, maar al met al was het een mooie dag.
Zwartkop in voorjaarssetting
15-04-2011
Het mooie aan deze tijd van het jaar vind ik vooral het overal openbarstende, frisse groen. Als het dan lukt om een typische voorjaars en zomergast, de zwartkop, in die setting vast te leggen ben ik tevreden. De zwartkop zit meestal verscholen tussen de struiken, dus dat maakt deze foto extra leuk.
Grutto in berijpt gras
04-04-2011
Soms zit het echt helemaal mee. Op een ochtend met prachtig berijpt gras liet deze grutto mij bijzonder dichtbij komen en kwam zelfs al foeragerend op mij af, terwijl ik plat op de buik in het koude gras lag. Dat leverde een prachtige foto op.
Grutto silhouet
30-03-2011
De komende dagen kunnen jullie nog wat grutto foto's van mijn kant verwachten. Ik vind het een prachtig odnerwerp om te fotograferen en je kunt er alle kanten mee op. Een goed voorbeeld daarvan is deze foto met een grafische weergave van het silhouet van een grutto bij opkomende zon.
Prachtige ochtend
22-03-2011
Soms valt alles op zijn plek op een mooie ochtend. En dan moet je buiten zijn natuurlijk. Voor mij zijn dat de momenten van genieten, heerlijk om dan bij de juiste omstandigheden ook nog eens een gezond portie geluk te hebben dat dan resulteert in een paar mooie platen.
Mijn eerste grutto plaat
16-03-2011
Mijn eerste grutto zag ik al een poos geleden. Maar nu ze hun territorium weer innemen word ook het fotograferen van deze prachtige weidevogel gemakkelijker. Mijn eerste plaatje ben ik al redelijk tevreden over omdat het gelukt is om het onderwerp vrij dichtbij te houden.
Beukenbos in de mist
08-03-2011
Vaak denken mensen dat je vooral zon nodig hebt voor natuurfotografie. Maar juist met zonlicht kun je alleen aan het begin en einde van de dag fotograferen. En ook met mist kun je de mooiste plaatjes krijgen, dus het is zeker de moeite om ook eens met andere omstandigheden op pad te gaan.
Verstild Kootwijkerveen
01-03-2011
Het blijft mijn favoriete plek voor landschapsfotografie: het Kootwijkerveen. Een prachtige fotogenieke boom die mooi loskomt van zijn omgeving wanneer het mistig is. Een waterspiegel die dankzij de beschutting vaak spiegelglad is en een mooie kring van bomen die links en rechts een mooi kader vormen.
Het voorjaar komt er aan!
21-02-2011
Ik heb mijn eerste dagvlinder al weer een week of twee gelden gezien, de eerste grutto is op zak, de sneeuwklokjes bloeien al weer en in de woonkamer staan de blauwe druifjes volop in bloei. Het is nog maar februari, dus sneeuw behoord nog tot de mogelijkheden, maar gevoelsmatig is het voorjaar er al bijna.
Roerdomp met vis
04-02-2011
Erg veel mooi weer hebben we niet gehad de laatste tijd, maar gelukkig heb ik toch vrij kunnen krijgen op een van de weinige zonnige dagen. Als je dan een roerdomp voor de lens krijgt die meerdere vissen vangt heb je een mooie dag.
Winterse schoonheid
22 december 2010
Ik ben dol op de winter! In ieder geval wel als het zo mooi is als de afgelopen weken. Als het dan ook nog eens helder is dan heb ik een goede reden om naar buiten te gaan, een ijspegel onder de neus te kweken en thuis te komen met heerlijke sfeerplaatjes.
Portret van een houtduif
16 november 2010
Tijdens mijn zit bij een voedertafel kwam voor de afwisseling op het kleine grut ook een houtduif langs. Erg leuk om deze vogel eens van lekker dichtbij op de foto te zetten. Vanwege zijn forse formaat paste hij al gauw niet meer in het beeld, maar met zulke mooie kleuren is een portretje zo gek nog niet.
Koolmees in beweging
11 november 2010
Een week of twee geleden heb ik een weekeinde besteed aan het fotograferen van vogels in herfst setting. De kleuren van de herfst kunnen veel toevoegen aan een vogelfoto.
Damherten in Engeland
6 november 2010
Nog een andere reden om in Engeland te gaan fotograferen is dat de bronsttijd van de damherten er gelijk valt met die van de edelherten. Dit levert dus een alternatief onderwerp op wanneer de edelherten even niet meewerken.
Silhouet van een edelhert
2 november 2010
Voorlopig is dit even mijn laatste edelhert foto die ik toevoeg. Samen met onderstaande foto zijn nog een aantal opnames toegevoegd aan de soorten pagina. Met deze foto ben ik erg blij omdat je niet elke dag de kans krijgt om een silhouet van een edelhert te fotograferen.
Close-up van een burlend edelhert
28 oktober 2010
Voor dit hert heb ik een flinke omweg gelopen en ben in zijn baan gaan staan. Hij kwam steeds dichterbij tot hij nauwelijks meer in beeld paste. Dus heb ik gekozen voor een staand beeld. Toen hij vlak voor me stond gooide hij de kop in de nek. Een prachtige ervaring en ook over de foto ben ik erg tevreden.
Edelhert tussen de herfst kleuren
25 oktober 2010
Een andere favoriet van mij is waar het hert in de varens staat terwijl het prachtige tegenlicht de herfstkleuren van de varens mooi doet uit komen. Toen het hert het bos in liep was ik even bang dat mijn kansen verkeken waren, maar juist tussen de varens is een portret weer eens een ander beeld.
Burlend edelhert in tegenlicht
22 oktober 2010
De afgelopen paar dagen heb ik een prachtige tijd gehad in Engeland. Doel van een vierdaagse fototrip naar Engeland was het fotograferen van de hertenbronst daar. Ondanks dat we in Nederland ook herten hebben waren er voor mij toch een aantal goede redenen om een trip te boeken.
Zwarte heidelibel in pijpenstrootje
12 oktober 2010
Een poosje terug heb ik vermoedelijk mijn laatste libellen opname van dit seizoen gemaakt. Als afscheid van het libellenseizoen ben ik nog een keer op zoek gegaan naar zwarte heidelibellen. Het resultaat was erg leuk omdat er flink douw was en de zon prachtig opkwam.
Hert in actie langs de wildbaan
3 oktober 2010
De hertenbronst brengt bergen hormonen met zich mee en staat garant voor een prachtig spektakel waarin vooral de mannetjes herten het maar druk hebben met het bij elkaar houden van de hindes en het verjagen van de concurrentie. Een mooie aanleiding om eens mijn best te doen deze actie op een mooie manier vast te leggen.
Bruine beren in Finland
29 september 2010
Twee jaar geleden heb ik een prachtige fotoreis naar Finland mogen maken. Het doel was daar het fotograferen van wilde bruine beren vanuit professionele schuilhutten. De dieren worden er wel gevoerd, dus daardoor ben je bijna succes verzekerd.
Haasachtigen: het konijn en de Europese haas
26 september 2010
Een van mijn mooiste foto's waarin een zoogdier deel uitmaakt van het landschap is onderstaande opname van twee konijntjes in de grondmist. Het is natuurlijk eerder een landschapsfoto, maar het konijn is toch een essentieel detail in de plaat.
Lynxen in de sneeuw
23 september 2010
De Europese lynx is denk ik mijn favoriete roofdier. Met hun pluimjes aan de oren, dikke gevlekte vacht en bakkenbaarden vind ik ze bijzonder mooi en fotogeniek. Toen ik in het Bayerische wald was heb ik dan ook meerdere bezoekjes gebracht aan het hok waarin de lynxen zaten in de hoop ze te kunnen fotograferen.
Eekhoorn portretjes
20 september 2010
Eekhoorns zijn met wat geluk en bos in de buurt te lokken met voer. Zelf heb ik die mogelijkheid niet, maar tijdens mijn fotografie trip naar Finland was er wel een voederplek beschikbaar. Ik heb mijn best gedaan om de eekhoorns daar te fotograferen terwijl ze nog in de bomen zaten, hun natuurlijke habitat.
Vossenplaat uit de Oostvaardersplassen
16 september 2010
De vos is een fascinerend dier. In meerdere sprookjes en verhalen word hij als sluw personage neergezet. En zoals bij elk roofdier is er veel op ze gejaagd door de mens. Aangezien de vos zich niet zo vaak midden overdag laat zien is het nog niet zo makkelijk om ze tegen te komen en te fotograferen.
De aanloop naar de herten bronst
13 september 2010
In de aanloop naar de hertenbronst ben ik meerdere keren naar de Hoge Veluwe geweest om daar de edelherten te fotograferen. Ik wilde graag wat meer het gedrag van de mooie zoogdieren leren kennen en daar mooie beelden van maken. Tijdens een aantal bezoekjes heb ik zowel hindes, kalveren als de mannetjes kunnen fotograferen.
Steenrode heidelibel in tegenlicht
3 september 2010
Tegen het einde van het seizoen kom ik vaak weer toe aan spelen met tegenlicht opnames. Vooral de heidelibellen willen daarin vaak goed meewerken. Zo ook deze steenrode heidelibel die zich mooi liet fotograferen in het eerste licht.
Paardenbijter in vlucht
23 augustus 2010
De paardenbijter is een van de weinig soorten die regelmatig goed stil hangt in de lucht. Een ideaal onderwerp dus voor het fotograferen van een libel in vlucht. Ze zijn wel klein, wat het scherpstellen nog tot een flinke uitdaging maakt, maar het is in ieder geval mogelijk.
Zonsopkomst in de mist
18 augustus 2010
Wanneer er in deze tijd heldere nachten ontstaan heb je vaak dat de temperatuur flink keldert en dat er daardoor mistvorming is. Na zonsopkomst krijg je dan gouden momenten waarbij de lage zon door de mist schijnt. Een goede reden om de wekker te zetten en te genieten van deze schoonheid. Vastleggen hoort er natuurlijk ook bij onder zulke omstandigheden.
Kleine heivlinder
13 augustus 2010
Het gaat slecht met de kleine heivlinder. Zo slecht dat de soort in de komende 5 jaar wel eens zou kunnen verdwijnen uit Nederland. Dat zou bijzonder jammer zijn, maar in ieder geval is het een goede reden om nu te proberen deze vlindersoort mooi vast te leggen op de gevoelige plaat.
Dagpauwoog in pastel
7 augustus 2010
Soms lukt het om een foto te maken die net even wat anders is. In dit geval werkte een dagpauwoog goed mee door mooi in een kleurenpalet van lichtroze en blauw te gaan zitten. De pasteltinten en patronen in de achtergrond maken zo'n foto voor mij dan een succesje.
Icarus blauwtje op kamille
2 augustus 2010
Het icarusblauwtje is een van de meest algemene soorten van Nederland. Doordat je ze dus redelijk veel kunt vinden kom je ze soms op de mooiste plekjes tegen. Op de bloem van een mooi kamille plantje bijvoorbeeld. Wanneer het dan 's ochtends vroeg is en de dauw en het licht voor frisse kleuren zorgen houd je er een mooi plaatje aan over.
Tripje door Noord Limburg
29 juli 2010
Afgelopen week heb ik een dagje vrij genomen voor een rondje Limburg. De doelen waren een aantal zeldzame soorten die voornamelijk in zuid Nederland voorkomen. Het hoofddoel was de gaffellibel, maar juist die heb ik helaas niet kunnen vinden. Wat gelukkig wel is gelukt is het fotograferen van een bijzonder zeldzame vlindersoort waar het erg slecht mee gaat.
Rivierrombout bij Zalk
25 juli 2010
De rivierrombout is een soort die niet bepaald makkelijk op de foto te krijgen is. Zeker dit jaar zijn de waargenomen aantallen vrij laag. Sinds ik in Frankrijk weer twee nieuwe rombouten op de foto had had ik toch de wens om deze in Nederland voorkomende soort te fotograferen. Dus ben ik meerdere keren wezen zoeken, totdat ik er eindelijk eentje te pakken had.
Vlinders in Nationaal park de Hoge Veluwe
17 juli 2010
Vandaag heb ik in Nationaal Park de Hoge Veluwe een macrofotografie workshop gegeven, toegespitst op het fotograferen van dagvlinders. De zaterdag daarvoor heb ik ter voorbereiding nog even ter plekke gefotografeerd. Zoals gepland stonden de distels en het sint-jacobskruid in bloei.
Jong vrouwtje vuurlibel
15 juli 2010
Al weer een poosje geleden fotografeerde ik dit pas uitgeslopen vrouwtje vuurlibel. Als ze nog zo jong zijn hebben ze nog weinig kleur, maar juist deze fletse indruk vind ik wel weer heel mooi. Door de afwezigheid van zonlicht (dit was voor zonsopkomst nog) komen de kleuren erg mooi uit dankzij de combinatie met het frisse groen.
Zuid-Frankrijk galerij
2 juli 2010
Ik ben net terug uit het prachtige Zuid-Frankrijk. We zijn in de buurt van de Camargue geweest, een van Europa's mooiste vogel gebieden en huis voor ongeveer 20.000 flamingo's. En tijdens een vakantie in de Provence hoort er ook een bezoekje aan lavendelvelden bij.
Vroege glazenmaker
15 juni 2010
De vroege glazenmaker stond vorig jaar al op het verlanglijstje. Heel uitbundig gekleurd is hij niet, maar de subtiele grijze vlekken aan de vleugelbasis in combinatie met de gele spijker en de subtiele gele banden aan de zijkant van het borststuk maken deze soort voor mij toch erg mooi.
Boerenzwaluwen
12 juni 2010
Een klein tijdje terug kon ik met mooi zonnig weer een volwassen boerenzwaluw fotograferen.
Grutto's tussen zuring en boterbloem
2 juni 2010
Mei is de maand waarin je prachtige portretten kan maken van grutto's tussen de bloemen: zuring, boterbloem en fluitekruid bloeit volop en geeft zo net even dat beeste extra aan de platen van deze prachtige weidevogel.
Landkaartje voorjaarsvorm
31 mei 2010
Het landkaartje is een erg mooi, maar ook bijzonder vlindertje. De soort vliegt namelijk in twee 'versies' rond. De voorjaarsgeneratie heeft veel oranje op de vleugels met zwarte stipjes, de zomergeneratie is zwart wit van boven.
Weidebeekjuffer op fluitekruid
27 mei 2010
De afgelopen week ben ik op zoek geweest naar de zeldzame beekrombout, maar helaas zonder succes. Als troost werkte deze weidebeekjuffer wel geweldig mee door op een ideaal plekje in het fluitekruid te gaan zitten. Dat maakt dat je dan toch als een tevreden man naar huis kan.
De meeuwen familie
23 mei 2010
Voor de afwisseling ben ik eens mijn archief in gedoken om te kijken welke vogelsoorten ik nog wel gefotografeerd had, maar niet heb toegevoegd aan mijn soortenlijst.
Uitsluipende bruine korenbout
19 mei 2010
Dit jaar heb ik voor de eerste keer de moeite genomen om een uitsluipserie te fotograferen. Dit vereist nogal wat geduld omdat het uitsluipproces van libellen enkele uren in beslag neemt. In mijn geval heb ik gezocht naar een uitsluipende bruine korenbout.
Fitis tussen uitlopend groen
15 mei 2010
Een poosje geleden kreeg ik de fitis die in de top van een wilg zat mooi op ooghoogte in beeld omdat ik in een verhoogde vogelkijkhut zat. In combinatie met tegenlicht en jong uitlopend groen leverde dat een leuk plaatje op.
Rietzanger en kleine karekiet
9 mei 2010
Zoals al verteld heb ik mogen genieten van baltsende en zingende rietzangers bij Ameide. En uiteraard probeer ik dat natuurlijk mooi in beeld te krijgen, wat redelijk lukte aangezien de rietzangers drukker waren met elkaar dan met mij.
Zingende snor in het riet
7 mei 2010
Een poosje terug ben ik op bezoek gegaan bij de Zouweboezem. Een bijzonder mooi en rijk natuurgebied bij Ameide, een stukje onder Utrecht. Deze plek is in het voorjaar bij uitstek geschikt om zingende vogels in het riet te bewonderen. Grote aantallen rietzangers zingen om het hardst in de rietpluimen om hun territorium af te bakenen en de continue triller van de snor is prachtig te horen.
Geoorde fuut
4 mei 2010
Afgelopen week heb ik een ochtendje vrij genomen om een prachtige vogelsoort te fotograferen: de geoorde fuut. Deze kleine vogels laten zich in Breda prachtig fotograferen en dus ben ik met windstille omstandigheden om half 5 opgestaan om op tijd ter plekke te zijn.
Kluut
27 april 2010
De kluut heb ik al een poosje in mijn vogel galerij staan, maar uiteraard hoort deze prachtige, gracieuze vogel ook in de soortenlijst. Op dit moment is het de enige soort in deze familie, maar ik hoop deze zomer ook zijn verwant, de steltkluut tegen te komen in zuid Frankrijk.
De mussen familie
23 april 2010
Tijd om eens een algemene, maar vaak over het hoofd geziene familie toe te voegen aan de soortenlijst. De familie van de mussen is een kleine familie van onopvallende vogeltjes.
Grote zilverreiger in broedkleed
19 april 2010
Soms kom je niet thuis met waar je op hoopt, maar is er onverwachts wel een ander onderwerp wat goed meewerkt. Vorige week heb ik een ochtend in de kijkhut van de lepelaarsplassen gezeten in de hoop op de zeldzame ringsnaveleend. De eend liet zich helaas niet bewonderen, maar deze grote zilverreiger in broedkleed liet zich prachtig fotograferen.
Grutto in tegenlicht
14 april 2010
Meerdere trips in de vroege ochtend heb ik gemaakt in de hoop op een roepende grutto in tegenlicht. Het was al een keer eerder gelukt om grutto's te fotograferen, maar dit keer waren de omstandigheden helemaal geweldig.
Scholekster in tegenlicht
12 april 2010
In het voorjaar kom je ook weer vaker de scholekster tegen in het binnenland. De vogel hieronder liet zich prachtig in sfeervol tegenlicht fotograferen.
Nog een blauwborst
7 april 2010
Met veel plezier heb ik de afgelopen week de nodige uurtjes langs een rietkraag doorgebracht in de hoop nog mooiere foto's van rietgors en blauwborst te kunnen nemen. Vooral het licht kon nog wel beter. Met onderstaande foto van een blauwborst ben ik erg tevreden.
Rietgors mannetje
3 april 2010
Hopend om de blauwborst nog een keer te kunnen bewonderen heb ik vanmorgen weer een tijd langs de rietkraag gestaan. De blauwborst liet zich helaas op een korte baltsvlucht na niet zien, maar gelukkig werkte dit mannetje rietgors wel mee, door prachtig op een stengel te gaan zitten zingen.
Blauwborst in het riet
28 maart 2010
Een van de andere hoogtepunten van het voorjaar is voor mij absoluut de blauwborst. Dit prachtige vogeltje zingt volop rond deze tijd om zijn territorium te markeren en is soms prachtig te zien en fotograferen. Het onderstaande beeld ben ik erg blij mee omdat de natuurlijke rietomgeving zo mooi deel uitmaakt van de foto.
De grutto's zijn er weer!
24 maart 2010
Voor mij een ultiem begin van de lente. Grote groepen grutto's in de lucht die al roepend elkaar vertellen dat dit stukje weiland toch echt hun territorium is.
Pestvogels op sierappels
9 maart 2010
Elk jaar hoop ik weer op een bezoek van pestvogels in de winter. Soms worden deze mooie vogels hele winters nauwelijks waargenomen, maar sinds een poosje zitten er weer 4 stuks in Zwolle. Een goede reden dus om er een langs te gaan.
Waterpieper en graspieper
25 februari 2010
Een poosje terug lukte het om een mooi portretje te maken van een waterpieper. Een onopvallend vogeltje dat moeilijk te onderscheiden is van zijn broertje, de veel gefotografeerde graspieper.
Grote zilverreiger
22 februari 2010
De weersvoorspelling beloofde winterse buien, dus had ik een goede reden om buienradar in de gaten te houden. Toen het er aan dreigde te komen heb ik een rondje gereden in de omgeving van Zwolle. Ik hoopte kleine zwanen te fotograferen, maar die zaten veel te ver van de weg af. Ik heb me wel uitstekend vermaakt met een jagende grote zilverreiger.
Witoogeend
15 februari 2010
Op de dag dat ik op zoek ben gegaan naar de Siberische taling heb ik ook nog een rondje gemaakt in de omgeving van Zwolle. Bij Genemuiden kwam ik in een haven dit prachtige mannetje witoogeend tegen die dankzij het koude weer en meerdere andere eenden om zich heen niet schuw was.
Siberische taling
10 februari 2010
De afgelopen week was er een prachtige exotische eendensoort waargenomen in Almelo. De siberische taling. Deze eend komt van oorsprong uit Azië (Japan en China) en Siberië. Het beestje kan lange afstanden trekken, maar of dit exemplaar daadwerkelijk op eigen kracht hier is gekomen is de vraag.
Boomsilhouet in de sneeuw
5 februari 2010
Ik heb geprobeerd op een grauwige dag de egale lucht en het egale sneeuwdek te gebruiken om dit mooi boom silhouet tot zijn recht te laten komen. Het resultaat is het onderstaande grafische beeld dat aan de landschappen galerij is toegevoegd.
Merel in de sneeuw
26 januari 2010
Het voordeel van in een appartementje wonen is dat je met wat geluk vogels op ooghoogte kan fotograferen, terwijl ze in een boom zitten. Als je dan nog een mooi laagje sneeuw op de takken hebt kun je leuke plaatjes maken vanuit de woonkamer. Zoals bij deze merel.
Kootwijkerzand in de sneeuw
21 januari 2010
Als er een laag sneeuw ligt is het Kootwijkerzand een prachtige plek om foto's te maken. Aangezien je niet de enige bent die dat idee heeft is het wel een uitdaging om er iets bijzonders van te maken, met net dat beetje meer. Mijn beste resultaat met een stukje originaliteit is een landschapsfoto met de maan in beeld en een mooi stukje sneeuw waar nog niet doorheen geploegd was.
Witte zwanen in een witte wereld
16 januari 2010
Tijdens een rondje in de omgeving van Kampen kwam ik deze twee knobbelzwanen in de sneeuw tegen. De onscherpe herhaling in de achtergrond en de witte vogels in een witte wereld maken het voor mij een mooi plaatje.
Mezen
4 januari 2010
Deze winter zijn we al gezegend met prachtig winterweer en vooral de sneeuw levert natuurlijk mooie fotogenieke situaties op. Het is dan ook een leuke uitdaging om te proberen zangvogeltjes in vallende sneeuw te fotograferen.
Kleine zwanen in vlucht
28 december 2009
Ik ben een laatst eens op zoek geweest naar kleine zwanen. Deze prachtige vogels hoopte ik te fotograferen in de sneeuw. Helaas is dat niet echt gelukt, maar dit stel dat met het eerste licht langs vloog leverden wel een mooi plaatje op.
Goudplevieren
22 december 2009
Tijdens mijn rondje Lauwersmeer kwam ik nog een groepje goudplevieren tegen tussen het berijpte gras. Altijd leuk om hier een plaat van te maken met een scherpe vogel en de rest van de groep onscherp in de achtergrond.
Roodborstje
16 december 2009
Ik heb dit jaar weer eens een rondje Lauwersmeer gedaan en heb daar natuurlijk redelijk wat vogels gezien. Dit roodborstje wilde het beste meewerken en ging prachtig tussen de duindoorn bessen zitten.
Kraaien
12 december 2009
Vandaag opnieuw de introductie van een nieuwe familie in de soortenlijst: de kraaien. Een afwisselende familie omdat ook de gaai en ekster er deel van uitmaken.
Kwikstaarten
6 december 2009
Met al het grijze weer en de korte dagen van de laatste tijd is het de hoogste tijd om eens in het archief te duiken en mijn soortenlijst eens uit te breiden.
IJsduiker
1 december 2009
De ijsduiker is een zeldzame wintergast in Nederland. Ik had het geluk dat er eentje redelijk in de buurt was gesignaleerd. Het liefst had ik een flinke plensbui gehad voor net even wat extra's in de foto, maar je hebt het weer niet altijd voor het kiezen.
Kootwijkerveen in pasteltinten
15 november 2009
De afgelopen weken is het weer niet al te best, maar bij uitzondering valt het wisselvallige weertype bijzonder goed uit. En met een flinke dosis geluk kun je dan toch prachtige foto's maken. Op een windstille ochtend ben ik ruim voor zonsopkomst richting het Kootwijkerveen vertrokken in de hoop dat de omstandigheden ter plekke goed uit zouden vallen.
Herfstbeekje in de Belgische Ardennen
7 november 2009
Als je al in zuid Limburg bent is een uitstapje naar de Belgische Ardennen natuurlijk een kleine stap. En de watervallen en stroompjes die je daar kunt vinden zijn natuurlijk vooral in de herfst een prachtige locatie om te fotograferen. Vandaar dat ik deze foto van dit mooie beekje heb toegevoegd aan mijn herfst galerij.
Zonsopkomst in zuid Limburg
2 november 2009
Tijdens een lang weekeinde in zuid Limburg werd ik getrakteerd op een prachtige zonsopkomst. Met een mooi uitzicht vanaf een heuvel en een groepje bomen krijg je dan al gauw een spectaculaire foto. Het resultaat is dan ook toegevoegd aan mijn landschapsgalerij.
Holland polderlandschap
19 oktober 2009
De typisch Hollandse polderlandschappen kunnen best mooie foto's opleveren. Mits er een mooie lucht boven hangt. In de onderstaande foto ben ik erg tevreden over de pastel tinten en de weidsheid van het landschap.
Sfeer
6 oktober 2009
September is werkelijk waar een prachtige maand om 's ochtends vroeg sfeerbeelden te fotograferen. De zon die prachtig door een mistige ochtend komt na een heldere nacht geeft mij een heerlijk gevoel als ik buiten loop met mijn camera.
Jonge ree
27 september 2009
Deze jonge ree kon ik samen met moeder en broertje een hele tijd observeren en fotograferen vanuit de auto. Ze hadden mijn aanwezigheid geaccepteerd.
Vrouwtje roodborsttapuit in ruig grasland
21 september 2009
Wanneer het macro seizoen afgelopen is kan ik me weer volledig richten op andere onderwerpen. En dat is zeker weer leuk, verfrissend en uitdagend. Vooral mijn streven om dieren sfeervol en met omgeving op de foto te zetten blijft een leuke uitdaging waarin je soms succesjes boekt.
Bruinrode heidelibel
17 september 2009
Een poosje geleden is kwam ik deze uitsluipende bruinrode heidelibel tegen. Altijd een buitenkansje om een libel te fotograferen en vooral de vleugeladers komen prachtig uit bij uitsluipers. Het blijft ook bijzonder om te zien hoe teer en kwetsbaar een pas uitgeslopen libel is.
Vers mannetje bruine vuurvlinder
13 september 2009
Dit jaar heb ik meerdere keren gezocht naar bruine vuurvlinders. Het grootste probleem, vooral bij de mannetjes, is dat ze zo ontzettend snel versleten zijn. Al gauw verliezen ze hun mooie witte franjes aan de vleugelranden en zit het bruin vol beschadigingen.
Heivlinder en kleine heivlinder
3 september 2009
De kleine heivlinder is op dit moment de meest zeldzame vlinder van Nederland en het gaat niet goed met de soort. Misschien niet de meest spectaculaire of kleurrijke soort, maar toch zou het zonde zijn als deze vlinder uit Nederland verdwijnt.
Sleedoornpage
30 augustus 2009
Wat mij betreft staat de sleedoornpage zeker in de top drie van mooiste vlinders van Nederland. Om te fotograferen is het alleen een erg lastige soort: de vlinders leven eigenlijk alleen hoog in de bomen en ze zijn vrij zeldzaam.
Kempense heidelibel
26 augustus 2009
Ik had al een poos plannen om een keer achter de Kempense heidelibel aan te gaan. Deze zeldzame en erg mooie soort komt helaas alleen in het zuiden van ons land voor, dus afgelopen week ging de wekker om vier uur af om met zonsopkomst ter plekke te zijn.
Hooibeestje
20 augustus 2009
Het hooibeestje lijkt van afstand een vrij saai, bruinig vlindertje. Als hij vliegt zie je wel dat de bovenvleugel mooi oranje is, maar erg opvallend zal de soort nooit worden.
Bruin blauwtje
18 augustus 2009
Het bruin blauwtje is een vrij zeldzame soort die in Nederland voornamelijk nog in de duinen te vinden is. Als Zwollenaar is het dan best handig om familie in Alkmaar te hebben, zodat je nog eens in het westen van het land komt en daar deze mooie vlinder op de foto kan zetten.
Icarusblauwtje
14 augustus 2009
Opnieuw heb ik dit jaar een prachtig vrouwtje van het icarusblauwtje voor mijn lens gekregen. Dit keer heb ik er in de vroege ochtend een hele poos achteraan gezeten. Onderstaande beeld in het bedauwde gras vind ik een heerlijk frisse plaat van een prachtig vlindertje.
Groene glazenmaker
12 augustus 2009
De groene glazenmaker is een prachtige, maar zeldzame libellensoort die in Nederland helaas erg achteruit gaat. Reden des te meer dat ik blij ben dat ik er een poosje terug een paar mooie foto's van heb kunnen maken.
Vrouwtje bruine vuurvlinder in vedergras
9 augustus 2009
Ik heb dit jaar meerdere trips besteed aan het zoeken en fotograferen van bruine vuurvlinders. De vrij zeldzame soort had ik voor deze zomer nog nooit gezien en het was een mooie uitdaging om ze te vinden. Bijzonder is het dan als je ze onverwachts ook nog op andere plekken tegenkomt en kan fotograferen.
Keizersmantel
6 augustus 2009
In Nederland is hij uiterst zeldzaam, in Oostenrijk heb ik ze op veel plekken gezien. De keizersmantel. Maar ondanks dat ik ze veel gezien heb was het een hele uitdaging er goede foto's van te maken. Ik ben redelijk tevreden over het onderstaande resultaat.
Ringoogparelmoervlinder
4 augustus 2009
De grootste verrassing van mijn trip was een kleine populatie van ringoogparelmoervlinders. De soort is niet bepaald algemeen in Oostenrijk en komt in Nederland niet voor, dus het was erg leuk om een aantal exemplaren te vinden op adderwortel in een natte alpenweide.
Zilveren maan
2 augustus 2009
De zilveren maan is een prachtige parelmoervlinder die in Nederland vrij zeldzaam is. Omdat ik deze soort monitor voor de vlinderstichting heb ik ze toch al veel gefotografeerd.
Purperstreepparelmoervlinder
31 juli 2009
De eerste ochtend na onze aankomst kwam ik vlakbij ons huisje al een nieuwe parelmoervlinder soort tegen. Erg leuk, aangezien de purperstreepparelmoervlinder een prachtige vlinder is. Ik heb er dan ook twee ochtenden aan besteed en ben erg tevreden over de resultaten.
Herdersparelmoervlinder
29 juli 2009
Een van mijn mooiste doelsoorten voor Oostenrijk was een typische bergsoort: de herdersparelmoervlinder. Dit vaak prachtig warm gekleurde vlindertje wilde ik graag met de vleugels dicht op de foto zien te krijgen.
Nieuwe vlindersoorten uit Oostenrijk
27 juli 2009
De komende dagen zal ik met een aantal updates mijn mooiste vlinderfoto's uit Oostenrijk toevoegen aan de soortenlijst.
Koevinkje
10 juli 2009
Soms lukt het om een foto te maken die net even wat meer heeft dan een standaard soorten foto. Over het onderstaande koevinkje ben ik erg te spreken omdat het meer dan gewoon een vlinder portret is. De plaat toont sfeer en habitat van de vlinder.
Grote parelmoervlinder
8 juli 2009
De grote parelmoervlinder is een vrij zeldzame parelmoervlinder die in Nederland alleen nog op de Veluwe en de Waddeneilanden voorkomt. Ik heb er twee daagjes Veluwe voor uitgetrokken, maar het blijft een uitdaging er een mooie foto van te maken.
Vuurlibel
6 juli 2009
De vuurlibel is een soort die erg in opkomst is in Nederland. Deze prachtig rode soort hoopte ik dit jaar dan ook vast te kunnen leggen. Vanwege het tegenlicht vind ik de kleur erg mooi uitkomen.
Icarus blauwtje
3 juli 2009
Voor dit jaar had ik het vrouwtje icarusblauwtje op mijn wenslijst staan. De vrouwtjes hebben een bruine vleugel met een mooie blauwe berijping met oranje stippen langs de zoom. Erg fotogeniek, dus de uitdaging was om deze mooie bovenzijde goed op de foto te krijgen.
Paapje
30 juni 2009
Toen ik op zoek was naar veenhooibeestjes in het Fochteloërveen kwam ik een aantal paapjes tegen die redelijk goed benaderbaar waren. Een goede reden om eens terug te komen met mijn telelens. En daar heb ik geen spijt van gekregen want het is me gelukt om een paar mooie foto's te maken van dit mannetje.
Veenhooibeestje
28 juni 2009
Twee avonden heb ik besteed aan het fotograferen van het veenhooibeestje. Dit vlindertje vliegt in redelijk grote aantallen rond in het Fochteloëerveen, maar komt nog maar op een andere locatie in Nederland voor en is daarmee dan ook een erg zeldzame soort. De vlinders kruipen erg diep weg in de begroeiing als ze niet vliegen, dus het is een flinke uitdaging ze op de foto te zetten.
Veenbesblauwtje
22 juni 2009
Het veenbesblauwtje is een bijzonder zeldzaam vlindertje omdat hij zulke hoge eisen stelt aan zijn omgeving. Eitjes worden bijna alleen op veenbes afgezet en hierdoor komt het vlindertje nog maar op een paar plaatsen in Nederland voor. Ik ben dan ook erg blij een mooie tegenlicht opname te hebben van dit mooie vlindertje.
Plasrombout
19 juni 2009
Toen ik 's ochtends vroeg deze plasrombout tegenkwam was dat een aangename verrassing. Ik had de soort niet verwacht op die plek, maar wilde hem wel graag eens fotograferen. De soort is redelijk zeldzaam en mijn eerste rombout, dus een leuke aanwinst.
Weidebeekjuffer
16 juni 2009
De weidebeekjuffer is een vrij algemene juffer die het goed doet. Ik vind de soort bijzonder fotogeniek met zijn glanzende lichaam en gebandeerde vleugels. De soort is wel gebonden aan beken en daardoor moet je toch iets meer op de juiste plekken komen om ze te vinden. Daarom ben ik nog steeds erg tevreden dat ik deze soort in de buurt van Zwolle heb kunnen vinden.
Vuurjuffer
13 juni 2009
De vliegtijd van de vuurjuffers loopt weer hard op zijn eind. Het was dus een positieve verrassing toen ik dit mannetje hangend in de heide vond. De heide heeft op dit moment verse uitlopers die ook prachtig rood kleuren en dat maakt dit plaatje voor mij helemaal af.
Tengere grasjuffer
11 juni 2009
Ik heb een aantal middagen besteed aan het fotograferen van de tengere grasjuffer. Een redelijk zeldzaam juffertje dat vooral in nieuw gegraven water voorkomt. Het mannetje lijkt erg op het lantaarntje, maar het blauwe deel achterop het lijf is verdeeld over twee segmenten. Het vrouwtje varieert nogal van kleur.
Distelvlinder
7 juni 2009
Misschien is het u wel opgevallen dat er erg veel vlinders te zien zijn overal. Op dit moment zijn er enorme aantallen distelvlinders in Nederland.
Glassnijder
4 juni 2009
Een poos terug is het mij gelukt om 's ochtends vroeg een glassnijder te vinden die het nog te koud had om weg te vliegen.
Wielewaal
29 mei 2009
Ook redelijk algemeen in Roemenië, maar ontzettend schuw, is de wielewaal. Het is niet eenvoudig om een wielewaal te fotograferen, ik heb uren lang in een schuilhut gezeten om deze foto's te maken.
Ooievaar
27 mei 2009
Eentje die zeker in de lijst van typisch Roemeense vogels thuis hoort is de ooievaar. Bijna elk dorp heeft een eigen broedpaar vanwege het grote voedselaanbod van insecten, sprinkhanen en ander ooievaars voedsel.
Klauwieren
24 mei 2009
Met een korte serie updates zal ik de komende tijd meer vogelfoto's uit Roemenië toevoegen aan de soortenlijst.
Gewone oeverlibel
16 mei 2009
Deze gewone oeverlibel vond ik 's ochtends vroeg in het riet. De dauw voegt de heerlijk ochtendsfeer toe aan de foto.
Watersnuffel
14 mei 2009
De watersnuffel is een erg algemeen juffertje. Maar dat maakt ze zeker niet minder mooi. Dit vrouwtje vond ik 's ochtends in de heide en ik kon mooi het takje in de achtergrond gebruiken voor een onscherpe herhaling.
Indische ganzen
12 mei 2009
Een poosje terug heb ik mijn eerste goede foto's van Indische ganzen kunnen maken. De Indische gans is van oorsprong geen Nederlandse soort, maar kan wel in het wild worden aangetroffen. Ik vind het de mooiste ganzensoort die te vinden is in Nederland.
Een grijs Kootwijkerveen
10 mei 2009
Tijd voor weer wat variatie in thema: dit maal weer eens een landschapje. De maanwaterjuffer van de vorige update is gefotografeerd in het Kootwijkerveen, een prachtig ven midden in het bos. Perfect ook om een landschapje te fotograferen als je er toch met het eerste licht bent.
Maanwaterjuffer
8 mei 2009
De maanwaterjuffer is een nieuwe soort voor mij. De mannetjes hebben een prachtig blauw groene tint en wanneer je dan een pol pijpenstrootje kan gebruiken om een dynamische plaat te schieten dan ben ik helemaal tevreden.
Groentje
5 mei 2009
Het groentje stond zeker op mijn verlanglijstje voor dit voorjaar. Ik had al best mooie foto's van dit grappig gekleurde vlindertje, maar zoals meestal kan het altijd beter.
Uitsluipende smaragdlibel
3 mei 2009
De smaragdlibel vliegt weer in grote aantallen rond. Alleen het fotograferen van deze libel is toch best lastig, aangezien ze meestal redelijk hoog in de lucht rondvliegen op zoek naar prooi.
Korhoen
1 mei 2009
In Nederland is er nog maar een plak waar het korhoen in het wild voorkomt. Dit voorjaar ben ik op de Haarlerberg op de Sallandse heuvelrug op zoek gegaan naar deze prachtige hoendersoort. In het voorjaar kun je genieten van de balts en ik had het geluk dat een haan zich van relatief dichtbij prachtig liet fotograferen.
Klein geaderd witje op pinksterbloem
28 april 2009
Op een ochtend vond ik dit klein geaderde witje hangend onder een pinksterbloem. Hij hing er erg mooi en ik kon goed gebruik maken van de bloem en de bloemen in de achtergrond voor een mooie setting.
Dagpauwoog
26 april 2009
De dagpauwoog is toch wel een van de meest kleurrijke vlinders van Nederland. De uitdaging is dan wel om daar een mooie foto van te maken. Over deze foto waarbij de dagpauwoog nectar drinkt van de pinksterbloem ben ik erg tevreden.
Merel
23 april 2009
Het voorjaar is weer prachtig losgekomen met het warme weer van de laatste tijd. Sommige bomen staan prachtig in bloei, en als je dan de diepe klanken van de merel hoort en je kunt hem mooi fotograferen dan kan je je geluk niet op.
Bont zandoogje
20 april 2009
Een van de eerste vlindersoorten die in het voorjaar vliegt is het bont zandoogje. Een eenvoudig bruin vlindertje, die als je hem van dichtbij een goed bekijkt toch niet zo eenvoudig blijkt te zijn. Zeker met een mooi zonnetje erop levert het een mooi beeld op.
Oranjetipje
16 april 2009
Ik heb al heel wat keren oranjetipjes gefotografeerd, maar dit keer heb ik hem echt. Een mooi mannetje, in de vroege ochtend tussen de dauw in het gras. Een prachtige ochtend met een heerlijk zonnetje maakt het plaatje helemaal compleet.
Grasmus
13 april 2009
Een ander lid van de familie van de zangers is de grasmus. Dit subtiel gekleurde vogeltje is een mooi onderwerp om te fotograferen aangezien hij nu ook volop aan het zingen is in de toppen van struiken en lage bomen.
Tjiftjaf
10 april 2009
Terwijl ik wachtte op een blauwborst die kwam zingen kon ik dit vogeltje fotograferen, die een paar seconden een kijkje kwam nemen. Het is een tjiftjaf en ik vind de kleuren combinatie van het vogeltje en zijn omgeving prachtig.
Blauwborst
7 april 2009
De eerste week van april roept bij mij altijd iets op: als kind ging ik in die week al op zoek naar de blauwborst in de Oostvaardersplassen. Deze prachtige, kleurrijke vogeltjes komen eind maart aan in Nederland om hier hun territorium voor de zomer te claimen. Dit jaar heb ik heerlijk kunnen genieten van het fotograferen van dit mooie vogeltje.
Vinken
2 april 2009
Met het plaatsen van de voorjaars galerij heb ik ook onderstaande vink in een bloeiende boom toegevoegd. Ik ben erg trots op de foto dus vind het een mooie gelegenheid om de vinken familie te introduceren in de soortenlijst.
Grutto
28 maart 2009
Gelukkig zijn ze nu nog te fotograferen, al gaat het niet goed met de grutto. De afgelopen week heb ik de nodige uurtjes besteed aan het fotograferen van deze prachtige vogel. Een aantal resultaten zijn opgenomen in de soortenlijst.
Slobeend
18 maart 2009
De laatste wintergasten zullen nog een poosje in Nederland te vinden zijn en ik had het geluk om een paar mooie beelden te kunnen maken van een slobeend man.
Brilduiker bij zonsondergang
16 maart 2009
Het voorjaar hangt in de lucht! Vandaag voor mijn website de afsluiting van de winter. Ik doe dat met een brilduiker tijdens zonsondergang. Een warm beeld van een typische wintergast.
Casarca in vlucht
28 februari 2009
Gisteren heb ik een ongelofelijk mooie dag mogen meemaken als bruidegom. Voor we vertrekken naar het mooie Beierse woud om lekker samen te genieten van onze eerste dagen als getrouwd stel nog een nieuwe eendensoort.
Krakeend en tafeleend
23 februari 2009
Het word tijd om mijn lijst met eenden zo volledig mogelijk te maken. Ik heb nog drie soorten te gaan, vandaag de eerste twee. De krakeend en de tafeleend.
Dodaars
16 februari 2009
De laatste soort die zich erg goed laat fotograferen in de haven van het Lauwersmeer (naast de vele aanwezige eenden) is de dodaars. De kleinste futensoort en een prachtig bolletje wol. Het leuke in de haven is dat je ook kan zoeken naar mooie reflecties van menselijke objecten. Een verroeste metalen wand zorgt hier voor de mooie kleuren.
Roerdomp
9 februari 2009
Het Lauwersmeer is ook een hele goede plek voor het waarnemen van roerdompen. Deze vogel had ik nog nooit in mijn leven gezien, maar bij mijn eerste bezoek was het raak. Precies op de plek waar ik hem hoopte te vinden stond er een tussen het riet.
Sneeuwgors
4 februari 2009
Met wat geluk kun je sneeuwgorzen aantreffen in de haven van Lauwersoog. Het leukste aan deze mooie vogeltjes is dat ze redelijk tam zijn omdat ze niet gewend zijn aan mensen.
Koperwiek, kramsvogel en merel
24 januari 2009
De duindoorn in het gebied trekken enorme aantallen vogels aan, vooral lijsterachtigen. Vandaar deze introductie van de familie met de leden merel, kramsvogel, koperwiek en zanglijster.
Roodhalsgans
12 januari 2009
Afgelopen weekeinde ben ik opnieuw naar het Lauwersmeer afgereisd. Vanwege de grote vogelrijkdom in dit gebied zal ik een aantal updates verzorgen met soorten die ik in dit prachtige gebied heb kunnen nemen.
Baardmannetje
8 januari 2009
Tijdens de kerstvakantie heb ik genoten van een heerlijk dagje vogelen in een prachtig gebied: het Lauwersmeer. Prachtige soorten gezien en gelukkig ook goede foto's gemaakt.
Bruine winterjuffer
4 januari 2009
Deze winter heb ik voor het eerst naar iets heel bijzonders gezocht. Een waterjuffer in de winter. Ik vind het erg bijzonder dat er in Nederland twee soorten waterjuffers zijn die als volwassen dieren (imago) overwinteren. Ze zijn bijzonder lastig te vinden, maar met wat hulp is het gelukt om ze te fotograferen, terwijl ze bedekt zijn met rijp.
Witgatje
29 december 2008
Afgelopen week ben ik opnieuw te water gegaan met mijn drijfhutje. Omdat het water erg laag stond gaf dit mogelijkheden voor andere soorten. Ik ben erg blij met een paar mooie sfeerbeelden van witgatjes. De soort is dan ook samen met zijn nauwe verwanten toegevoegd aan de soortenlijst.
De eerste steltlopers
25 december 2008
Op Texel heb ik ook een aantal steltlopers gefotografeerd. Een goede reden om ook de grote familie van de steltlopers te introduceren in de soortenlijst. Ik heb mogen genieten van grote groepen wulpen en de foto's geven dit goed weer.
Nieuwe vlindersoorten
17 november 2008
Het weer is de laatste tijd niet echt optimaal voor fotograferen en de korte dagen helpen ook niet mee.
Porseleinzwam
7 november 2008
Deze week heb ik een dagje vrij genomen om herfst foto's te maken. Ik had twee doelen, namelijk de herfstkleuren van een beukenbos en de porseleinzwam.
Grauwe gans in wintertijd
7 oktober 2008
Toen ik weer eens terug aan het kijken was naar foto's van voorgaande winters vond ik dit plaatje van een grauwe gans op het ijs. Toen ik hem tegen kwam kreeg ik weer extra veel zin in de komende winter en ik vond hem goed genoeg om hem een plaatsje in mijn portfolio te gunnen.
Klein geaderd witje onder de dauw
30 augustus 2008
Waarschijnlijk een van mijn laatste insect updates van dit jaar. Persoonlijk vind ik de frisse tinten en de gele bloem met de zwarte pootjes een mooi geheel vormen.
Silhouet voor de zonsopkomst
26 augustus 2008
Ik had al een poosje het idee in mijn hoofd om een libel silhouet voor de opkomende zon te fotograferen. De plek waar hij op zat zou niet te veel moeten afleiden, het zou ook weer niet te eenvoudig moeten zijn met de libel precies parallel, maar het zou net even wat extra's moeten hebben.
Geelvlekheidelibel
9 augustus 2008
De laatste dagen is het weer niet echt goed voor fotografie, maar gelukkig zat er een goed dagje tussen. Die dag ben ik op zoek geweest naar de geelvlekheidelibel die op dit moment redelijk veel gezien word, terwijl hij in andere jaren maar heel weinig word waargenomen. Ik heb mijn kans gegrepen en ben op zoek gegaan.
That old pair of jeans
25 juli 2008
Vanmorgen was de weersvoorspelling erg goed: niet te veel wind, het zou helder zijn en in de loop van de nacht afkoelen. Dus maar eens het plan opgepakt om eens wat verder weg te gaan naar de weerribben, op zoek naar een ontzettend zeldzame vlinder: de grote vuurvlinder. Het bleek in de praktijk erg warm te zijn, er waaide een briesje en er was geen dauw.
Zwartsprietdikkopje
21 juli 2008
Gisterochtend vond ik, na een heel aantal dagen met regen een dikkopje. Het is nogal een uitdaging om ze tussen het gele gras te vinden, maar als je ze dan vind heb je het geluk van complementerende kleuren. De subtiele blauwtinten maken het voor mij echt af en al de verticalen van het gras zijn nog eens een leuke toevoeging.
Weer een prachtige ochtend
14 juli 2008
Vanmorgen was weer een prachtige ochtend. We hadden een heldere nacht gehad, dus ben ik naar mijn favoriete libellen plekje gegaan. Een prachtig gebiedje, vooral voor heidelibellen. Er zitten zeker veertig a vijftig heidelibellen op een klein gebiedje.
Bandheidelibel
7 juli 2008
Vanmorgen vond ik een bandheidelibel in het midden van een pol biezen die op zichzelf stond. Dit gaf me een goede mogelijkheid om een beeld te maken met meerdere stengels in beeld, zonder dat het te druk of chaotisch werd. Het eerste licht en de dauw op de vleugels maakt deze plaat een winnaar voor mij.
Blauwtjes
4 juli 2008
De afgelopen week ben ik twee keer op pad gegaan, op zoek naar een bijzonder zeldzaam vlindertje: het veenbesblauwtje. Een klein, subtiel vlindertje. Het is gelukt om er een te vinden en het mooie is dat het ook een erg mooi exemplaar is. Ik ben dan ook erg blij met de foto: een zeldzaam vlindertje, mooi op dopheide in het eerste zonnetje.