Kleine zonnedauw (Drosera intermedia)
De kleine zonnedauw is een bijzonder klein plantje. Als je foto's ziet van de opvallende rode kleur zou je zeggen dat ze makkelijk te vinden moeten zijn, maar het kleine formaat zorgt er toch voor dat je ze gemakkelijk voorbij loopt.
Kleine zonnedauw is wat mij betreft een van de meest fotogenieke plantjes van Nederland, mede door de prachtige dieprode kleur en de druppeltjes zoete vloeistof die dit vleesetende plantje gebruikt om zowel insecten te lokken als te vangen. Insecten die in de kleverige tentakels belanden en blijven kleven worden door het plantje langzaam verteerd om zo extra voedingsstoffen binnen te krijgen.
Je vindt dit mooie plantje voornamelijk langs vennen en dan net rond de waterlijn. Vooral de kale zones waar in de winter water staat, maar wat in de zomer droogvalt en waar bijna niets kan groeien doordat de bodem bijna geen voedingsstoffen bevat worden gekoloniseerd omdat hier geen concurrentie van grotere en sterkere planten is.
In mijn foto's heb ik geprobeerd de structuur van het plantje met zijn tentakels op een grafische manier vast te leggen en zo een soort van aquarel schilderij te creëren met de camera.