Korhoen (Tetrao tetrix)
Het korhoen is een hoenderachtige waarvan de vrouwtjes zoals bij veel verwanten onopvallend bruin getekend is. En dat is geen overbodige luxe aangezien het relatief slechte vliegers zijn en ze op de grond broeden. Een goede reden dus om een camouflagekleed te dragen aangezien er ook vossen en andere roofdieren rondlopen.
Het mannetje is opvallender van kleur. Hun zwarte verenkleed met subtiele blauwe glans wordt afgemaakt door fel rode wenkbrauwen en een mooie witte onderstaart. De mannetjes van het korhoen komen in april en begin mei bij elkaar om op een vaste plek te baltsen. De meest dominante mannetjes vechten om een plekje in het centrum van de 'lek', de gezamenlijke baltsplek. Al korrend (een prachtig, continu bloepend geluid), schreeuwend, opvliegen en fanatiek vechtend proberen de mannetjes indruk te maken op de dames. De dames lopen al zoekend en keurend tussen de heren door en zetten het op een lopen als een mannetje achter hun aankomt die niet in de smaak valt.
Het spektakel van de korhoenderbalts is in Nederland helaas zo goed als onmogelijk. Vroeger kwam deze mooie vogel nog volop voor in ons land, maar tegenwoordig is de soort zo goed als uitgestorven. Ze zijn verdwenen uit de veengebieden en van de Veluwe en de laatste exemplaren zitten op de Sallandse heuvelrug. Helaas is de populatie te klein geworden voor een gezonde populatie en door inteelt en gebrek aan insecten voor de kuikens is het een kwestie van jaren voor het korhoen officieel is uitgestorven in Nederland. Dit desondanks pogingen om de populatie te versterken door Scandinavische vogels uit te zetten op de heuvelrug.
Verdrietig, maar gelukkig gedijt de vogel in Scandinavië nog prima en baltst er in de noordelijke landen nog vrolijk op los. Vanwege de schoonheid van deze vogel heb ik een reis naar Zweden gemaakt om de balts vast te leggen als de mannetjes zich op hun mooist profiteren.
Op de Sallandse heuvelrug
Man
Vrouw