Muskusos (Ovibos moschatus)
De muskusos is een ongelofelijk stoere, taaie planteneter die alleen voorkomt in arctische gebieden. Ze komen slechts op een paar plaatsen ter wereld voor: op Groenland, in het noorden van Noord-Amerika en in Scandinavië is de soort geïntroduceerd in het nationale park Dovrefjell. Muskusossen kunnen 2,5 meter lang worden en tot 400 kilo wegen. Door de lange haren zien ze er nog stoerder en massiever uit dan ze in werkelijkheid zijn.
De muskusos is ondanks de naam nauwer verwant aan antilopen dan aan koeien. Deze stoere hoorndrager is het meest noordelijk levende hoefdier en kan dankzij zijn lange vacht temperaturen van -40 in de winter doorstaan.
Voor mij zijn muskusossen een geweldige soort. Ik heb slechts enkele dagen in hun aanwezigheid doorgebracht, maar voor mij zijn vooral de stieren echte karakters. Dames met kalveren zijn onbetrouwbaar, en het is verstandig bij de dames een veilige afstand te bewaren. Maar de heren lijken in de winter echte kerels. Die zoeken elkaars gezelschap op in de winter en liggen het grootste deel van hun tijd te chillen om energie te besparen. Af en toe een beetje duwen en schuiven met de koppen tegen elkaar om een beetje in beweging te blijven.
Mijn mooiste ervaring was een groepje stieren die bovenaan een heuvel stonden en besloten hun eten wat lager te gaan zoeken. Nadat de eerste naar beneden gesprint was draaide hij zich om. Nummer twee volgde en werd beneden opgevangen met een vriendschappelijke botsing van de horens. Nummer een leek zich als een stoer stootblok te gedragen. Na de botsing (Het leek wel een 'box' begroeting), kregen ook nummer drie, vier en vijf op dezelfde manier een begroeting onderaan de heuvel. Een prachtig gezicht!