Struikheide (Calluna vulgaris)
Struikheide is een forse plant die voornamelijk in de tweede helft van augustus prachtig in bloei kan staan en hele velden paars kan kleuren. Van afstand is hij prachtig paars, van dichtbij zie je dat de plant bestaat uit vele, hele fijne paarse klokjes. Erg fotogeniek dus!
Deze mooie plant komt van nature voor op schrale grond, dus in de duinen, op arme zandgronden en in de bergen boven de boomgrens. In Nederland zijn er natuurgebieden waar de heide normaal gesproken vaak overgroeid wordt door grassen en op de lange termijn bomen. Om de heide in stand te houden wordt er vaak begrazing ingezet. Bekende heidegebieden voor natuurfotografen zijn onder andere de Posbank en de Hatertse vennen.
Naast het feit dat deze prachtige plant een feestje is voor zowel de landschaps- als de macrofotograaf is hij ook belangrijk voor vlinders: de heivlinder en de kleine heivlinder zijn voor hun nectar grotendeels afhankelijk van deze plant en soorten als het heideblauwtje, het boomblauwtje en het groentje hebben struikheide als waardplant.